Rökfri miljö på restauranger och andra serveringsställen

Här hittar du information om rökförbud och skyltning på restauranger och andra serveringsställen

Sedan 2005 är rökning förbjuden i restauranger och på andra serveringsställen. Från och med den 1 juli 2019 utökas förbudet till att även omfatta serveringar utomhus. Det finns ingen möjlighet till undantag och ett serveringsställe får inte ha särskilda rökområden på sin uteservering.

Entréer

Från den 1 juli är rökning även förbjuden vid entréer till restauranger och andra serveringsställen. Det rökfria området måste vara så pass stort att rök inte kommer in i lokalerna där det är rökförbud. Syftet med rökfria entréer är att skydda barn och andra känsliga personer från att utsättas för rök.

Ansvarig för rökförbudet

Du som äger eller disponerar en lokal eller ett utrymme ansvarar för att rökförbudet följs och för att det inte finns några askkoppar inom det rökfria området.

Förtydligande om skyltar

Från och med den 1 juli är det också lagkrav på skyltning i alla rökfria miljöer. Du som är ansvarig ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet och om det behövs vidta åtgärder med information och tillsägelser.

Produkter som omfattas av rökförbudet

Rökförbudet omfattar cigaretter, elektroniska cigaretter, örtprodukter för rökning, vattenpipor och andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.