Barn- och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du får även grunden för fortsatta studier till andra yrken där kunskap om människan är av stort värde, till exempel lärare, polis eller annat socialt yrke.
Du gör skillnad
Är du en social och aktiv person som är intresserad av hur människor utvecklas? Vill du arbeta med att väcka barns och ungas nyfikenhet på omvärlden? Vill du ha en utbildning som ger både högskolebehörighet och yrkesutbildning? Då är detta utbildningen för dig!
Programmet utgår från arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva ett eget företag.
Du tränar dig i att planera, genomföra och dokumentera ditt arbete. Du utvecklar din förmåga att leda individer, grupper och verksamheter.
I slutet av Barn- och fritidsprogrammet ska du göra ett Gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde.
Du lär dig om människors lärande och växande, samarbete och kommunikation. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du får fundera över hur människor lever tillsammans och vilka möjligheter de har att utvecklas. Du lär dig om hälsa och arbetsmiljö. På programmet läggs stor vikt vid etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.
Inriktningar
Fritid och hälsa
Du lär dig om fritid, hälsa och friskvård. Inriktningen ger möjlighet att t.ex. arbeta som personal på badanläggningar/sporthallar, personal på idrotts- och fritidsanläggningar eller personlig tränare.
Pedagogiskt och socialt arbete
I denna inriktning lär du dig hur du bemöter olika människor i olika situationer och hur du ger bra stöd och service. Du tränar och lär om barns och ungdomars lärande och växande, pedagogiskt arbete och ledarskap i olika situationer och inom olika pedagogiska och sociala verksamheter. Inriktningen ger möjlighet till arbete som barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinderområdet.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du får göra APL under flera olika perioder. Du kan till exempel vara på en fritidsgård, förskola, skola, inom idrottsverksamhet, gruppboende, daglig verksamhet eller liknande. APL ger dig erfarenheter och dessutom kontakter som du kan ha nytta av när du söker arbete.
Möjligheter efter gymnasiet
Utbildningen på Barn- och fritidsprogrammet ger kunskaper som motsvarar de grundläggande yrkeskraven för verksamhet inom t ex barn- och skolbarnomsorg, handikappomsorg och inom fritidsverksamheter av olika slag.
Det är ett program för dig som t ex vill arbeta som personlig assistent, barnskötare, elevassistent, idrottsplatspersonal eller personlig tränare. Du kan även få grundläggande behörighet för högskolestudier om du väljer att läsa in det under utbildningen.
Oskar Håkansson
Oskar är programansvarig för Barn- och fritidsprogrammet och undervisar i bland annat samhällskunskap och kommunikation. Han arbetar nu sitt sextonde år på Knut Hahn.
”Jag vill göra eleverna medvetna om att de själva är den viktigaste faktorn för hur väl de kommer att lyckas i skolan.
Efter avslutade studier vill jag att varje elev ska känna att tiden på Knut Hahn var de tre bästa åren under skoltiden.”
Tel: 0457-61 83 85 Länk till annan webbplats.
oskar.hakansson@edu.ronneby.se
Susann Johnsson
I elva år har Sussi arbetat på Gymnasieskolan Knut Hahn och hon undervisar i pedagogik och socialt arbete.
”Att bygga relationer är nyckeln till en bra utveckling för eleverna på vårt program. Jag vill att de ska bli självständiga och lära sig tänka ur ett bredare perspektiv. De ska våga ifrågasätta och diskutera, både med mig och med varandra ute i livet."
Daniel Larsson
Sedan augusti 2017 har Daniel jobbat på BF och Gymnasieskolan Knut Hahn och han undervisar i ledarskap, pedagogik samt fritid, hälsa och friluftsliv.
"Knut Hahn är en fin skola med ett gott klimat mellan elever och personal" säger Daniel.
"Jag brinner för att se varje elev ta klivet i det sociala samspelet samt bygga relationer. Att få eleverna delaktiga och våga ta plats i klassrummet och att de ska växa som grupp och individer. Mitt mål är att eleverna ska må bra och att tycka det är roligt och lärorikt i skolan."
Tel: 0457-61 83 85 Länk till annan webbplats.
Malin Svedberg
Malin undervisar i svenska och pedagogiska kurser på BF och är nu inne på sitt sjunde år på Knut Hahn.
"Jag tycker att Gymnasieskolan Knut Hahn är en mycket fin skola med fantastiska elever och kollegor. Elevhälsa är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Såväl fysisk, psykisk som social hälsa. Alla tre lika viktiga delar som vi arbetar mycket med här på Barn och fritidsprogrammet. Vi vill att alla våra elever ska hitta sin plats, må bra i sig själva och i gruppen och utvecklas så långt det bara är möjligt."
Bra länkar
- Gymnasieguiden Länk till annan webbplats.
- Vad passar jag som? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Arbetsförmedlingens test Länk till annan webbplats.
- Yrken och studier Länk till annan webbplats.
- Alla studier Länk till annan webbplats.
- Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.
- Antagningsstatistik högskola Länk till annan webbplats.