Går du runt och ser saker som kan göras bättre? Gillar du kluriga utmaningar och har förmågan att tänka ett steg längre? Om du är kreativ och tekniskt lagd på en och samma gång – då är Teknikprogrammet rätt för dig!
Förändra framtiden
Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Utbildningen ger dig en bred högskoleförberedande utbildning inom IT, matematik, teknik och design.
Teknikprogrammet är ett program som kombinerar teoretiska studier med praktisk problemlösning. Du har stor frihet att välja inriktningar och kurser
och får en anpassad utbildning i en öppen miljö med spjutspetsteknik.
Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utvecklingen av ny teknik.
Inriktningar
Design och produktutveckling
Du studerar design och produktutveckling med fokus på datorstyrd design och konstruktion. Du får lära dig grunderna för att konstruera, rita och formge produkter. Du lär dig materiallära, CAD-ritning och 3D samt bygga modeller du ritat.
Informations- och medieteknik
Du studerar teknik för information, kommunikation och olika medier. Du får kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Du lär dig programmering, digital media och webbutveckling.
Produktionsteknik
Produktionsteknik passar dig som vill lära dig mer om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Utbildningen är en bra grund för högskolestudier i teknik och naturvetenskap. Studierna innebär att analysera behov, utveckla en idé, designa, konstruera, producera, använda, sälja och återvinna.
Arbetsformer
Med eleven i centrum skapar vi en aktuell, intressant och meningsfull studietid som ger dig goda förutsättningar för såväl fortsatta studier som ett framtida yrkesliv. Allt sker i en digital lärmiljö, du får använda professionell mjukvara och den senaste tekniken.
Du utgår ofta från praktiska problem som du löser tillsammans med andra eller enskilt, ibland i projektform.
Du tränar din förmåga att utveckla nya och kreativa lösningar. Du tränar dig i att analysera, modellera, utveckla, se samband, dra slutsatser och argumentera för att bättre förstå tekniska system. Du söker och bearbetar information källkritiskt.
Under studietiden får du möjlighet att starta och driva eget UF-företag.
Vi på Teknikprogrammet samarbetar med väldigt många företag och organisationer ibland gör vi projekt tillsammans med dem och ibland kommer de och föreläser om ny teknik och nya arbetssätt för oss.
Teknikcollege
Gymnasieskolan Knut Hahn är ett Teknikcollege. Det är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Genom ett nära samarbete med regionens företag utformas innehållet i utbildningarna så att det passar industrins framtida behov.
På Gymnasieskolan Knut Hahn finns följande certifierade utbildningar:
- El- och energiprogrammet
- Industritekniska programmet
- Teknikprogrammet
Teknikcollege certifierade utbildningar har granskats och kvalitetssäkrats utifrån åtta kriterier som teknik- och industriföretag tagit fram. Teknikcollege kvalitetskriterier hittar du här. Länk till annan webbplats.
Ung Företagsamhet
Lär dig företagande på riktigt!
Som UF-företagare får du under ett läsår arbeta med ett företags alla delar. Skolan arbetar med Ung Företagssamhet (UF) på Försäljnings- och serviceprogrammet, Ekonomiprogrammet och Teknikprogrammet. Vi erbjuder även UF som individuellt val till samtliga program.
Som UF-företagare får du ta del av företagares erfarenheter och tips genom föreläsningar och personliga möten. Du möter rådgivare från näringslivet och du får möjlighet att delta i regionala, nationella och internationella mässor. På så sätt bygger du upp ett nätverk av kontaktpersoner som bidrar till ett lyckat UF-företag och du skaffar dig värdefull kunskap kring entreprenörsskap och företagande.
När du slutfört ditt UF-företag får du ett intyg från Ung Företagssamhet som blir en merit på ditt framtida CV när du ska söka jobb.
Möjligheter efter utbildningen
Teknikprogrammet ger bred behörighet att söka till högskola och universitet. Du kan välja att utbilda dig till civilingenjör, designer, spelutvecklare och mycket mer. Inriktningen teknikvetenskap ger, utan vidare val under programmets gång, behörighet till civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar.
Monika Dabrowski
”Jag heter Monika Dabrowski och är en erfaren gymnasielärare med specialisering inom matematik och fysik. Jag strävar alltid efter att inspirera och engagera mina elever i deras inlärningsprocess. Genom att skapa en öppen och kommunikativ relation med mina elever hjälper jag dem att utveckla deras självförtroende och deras färdigheter.”
Tel: 0457-61 83 54 Länk till annan webbplats.
monika.dabrowski@edu.ronneby.se
Christian Almkrantz
Christian har varit verksam som lärare vid Gymnasieskolan Knut Hahn sedan hösten 2020 och undervisar i teknik, produktionskunskap, produktionsutrustning, mekatronik, CAD och konstruktion. Han har tidigare själv varit verksam som svetsare, plåtslagare och byggsmed.
“Det bästa med att vara lärare vid Gymnasieskolan Knut Hahn är eleverna så klart! Mitt mål är att med hjälp av min egen arbets- och livserfarenhet få möjlighet att försöka tända intresse hos eleverna för samtliga ämnen jag undervisar i. Att hjälpa dem förbereda sig för både för kommande arbetssituationer och högre studier.”
Tel: 0457-61 83 54 Länk till annan webbplats.
christian.almkrantz@edu.ronneby.se
Liselott Lilja
Liselott är lärare i teknik, programmering, entreprenörskap och design.
”Nyfikenheten är min starkaste drivkraft. Jag känner mig nöjd när jag kan utmana både mig själv och mina elever. Eleverna är så klart det bästa med mitt jobb!
Mycket händer också utanför klassrummet i olika projekt. Den stora utmaningen är att förbereda våra elever på en framtid vi ännu inte vet något om.”
Tel: 0457-61 83 54 Länk till annan webbplats.
liselott.lilja@edu.ronneby.se
Lars Stensson
Lars jobbade som rörläggare på byggen i Karlskrona i yngre år men skolade om sig till en examen som gymnasielärare. Han jobbar som svenska- och historia-lärare på Knut Hahn och trivs bra!
"Bra stämning där både lärare och elever har nära till skratt. Skrattet är viktigt i vardagen för hög trivsel. Det bästa med att vara lärare är att tillsammans med eleverna märka hur vi utvecklas genom nya erfarenheter.
Att se hur eleverna tar till sig nya kunskaper och hur de utvecklar dem vidare vart efter kursen går framåt. Jag brinner för jämställdhet och demokrati och mitt mål med min undervisning är att alla elever uppnår så hög potential som det går."
Tel: 0457-61 83 54 Länk till annan webbplats.
lars.stensson@edu.ronneby.se
Therese Fredriksson
"Mitt namn är Therese Fredriksson och jag undervisar i Engelska, men är även utbildad lärare inom idrott och hälsa. Jag har jobbar på Gymnasies Knut Hahn och teknikprogrammet sedan 2017 och trivs väldigt bra med både kollegor och våra härliga elever. Det jag tycker är allra bäst med mitt jobb är att hjälpa elever överkomma svårigheter i ämnena och att se när de når sina mål, hur stora eller små de än må vara. I min undervisning strävar jag efter att ha en god stämning där det är ok att göra misstag – och lära ifrån dem."
Tel: 0457-61 83 54 Länk till annan webbplats.
therese.fredriksson@edu.ronneby.se