Artikeln publicerades 1 juni 2023

Första besöket på den nya förskolan Persborg

Förskollärare från referensgruppen, rektorer och projektledning framför nya Persborgs förskola

Äntligen var det dags för referensgruppen för den nya förskolan Persborg att få se byggarbetsplatsen. Under flera månader har man tittat genom ritningarna och börjat planera sin verksamhet utifrån detta. Men nu är det nära.

-Det har varit intressant att få följa processen från ritning till färdig byggnad, men vi alla kände nog att det var dags att få kika in i huset nu. Och vissa saker blev genast tydligare. Andra kanske inte, då det ju fortfarande är en del som saknas, säger Jessica Bohnsack som är en av de blivande förskollärarna på nya Persborg förskola.

Det som blev tydligare var exempelvis hur fint det blir med ljusinsläppet från takfönstren, även utskikten gick att njuta av redan nu, även om den skymdes av byggställningar och det åretruntgröna sedumtaket inte kommit på plats ännu.

Det gick även bra att föreställa sig de speciella lekytorna i de gemensamma delarna av förskolan med möjighet att välja en rutschkana istället för trappan eller grottan under samma trappa med ljusinsläpp genom ett glastak. Ännu roligare hade det nog varit om man fått testa rutschkanan redan, men den ska få invigas av barnen.

-Vi ser att det rullar på bra. Vi har redan startat upp arbetet med utemiljön och ska snart börja montera upp lekutrustningen, så att barnen kan använda det när de flyttar in. Annars är just detta en utmaning att få till vid en inflytt under vinterhalvåret, såger byggprojektledaren Unni Johannesson.

innevägger med takfönster

Takfönster centralt i den nya förskolan släpper in extra ljus från ovan

Bakgrund

Persborgs förskola byggs för att ge plats åt upp till 180 barn fördelat på tre moduler, samt en avdelning för natt- och helgverksamhet med plats för ytterligare 20 barn. Natt- och helgavdelningen kan också nyttjas dagtid. Förskolan ligger nära Brunnskogen vid Persborgsvägen. Inflyttning planeras till våren 2024.

Mer information om referensgruppens arbete finns här.

Mer information om förskolan Persborg hittar du här.

Fler bilder och skisser hittar du här.