Doftträdgården

Doftträdgården anlades 1987 i samband med restaureringen av Brunnsparken och Ronneby stads 600-års jubileum. Trädgården har ritats av Sven-Ingvar Andersson, landskapsarkitekt och professor vid konstakademien i Köpenhamn.

Totalt är 600 växter från 50 olika arter planterade här. Blomningstiden varierar. Alla är noga utvalda med tanke på doft- och synintryck under hela växtsäsongen.

Tanken med Doftträdgårdens placering är enligt Sven-Ingvar Andersson att:

"För vandraren i Brunnsskogen skall helt plötsligt uppenbaras en glänta i skogen med en trädgård vars doft och synintryck inte lämnar någon oberörd."

Redan i mars startar doftfesten. Då blommar tibastens rödvioletta blommor på bar kvist. Därefter blir trädgården ett parfymeri av liljekonvalj. Under högsommaren kan besökaren sticka näsan i de bländande vita kungsliljorna. Eller med nypan stjäla lite doft av lavendel eller mynta. Höstens höjdpunkt är när silveraxen står i blom och doftar honung.

Doftträdgården är uppbyggd av elliptiskt formade betongpelare. Över dessa ligger grova grenar av ek som tak. På pelarna slingrar sig klätterväxterna och på marken mellan gångarna växer frodiga perenner. En grusgång lotsar oss fram inne i pergolan. Barklagda gångar vindlar sig i sin tur tvärs över doftträdgården och bildar tvärgående strukturer. På så sätt kan man fritt välja promenad och upplevelse. Slående med själva konstruktionen är att pergolan växer i höjd genom att taket faller i en långsammare takt än den sluttande marken.

Här finns flera av våra vanliga trädgårdsväxter, som daglilja, schersmin och bondsyrén. Men också mer ovanliga, till exempel den vilda vänderoten eller den anisdoftande spanska körveln.