Brunnsvattenprov

Du som har egen brunn, så kallad enskild vattentäkt, ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Miljö- och byggnadsförvaltningen kan ge dig råd om brunnen och vattnet.

Livsmedelsverket rekommenderar att man tar vattenprov vart 3:e år. Har man varierande kvalitet med vatten som är färgat eller luktar konstigt vid snösmältning eller regniga perioder kan det vara bra att ta vattenprov oftare, i alla fall bakterieprov.

Finns det småbarn i hemmet kan det vara bra att kontrollera dricksvattenkvalitén då små barn är känsligare än vuxna mot vissa ämnen i vattnet. Om ni är permanent bosatta i Ronneby kommun och har barn under ett år, eller väntar barn, så kan ni få ett kostnadsfri kemisk analys av ert dricksvatten. I analysen ingår nitrat, fluorid, pH, nitratkväve och alkalinitet.

Tänk på att analysen inte innehåller alla de parametrar som ingår i en normalanalys enligt Livsmedelverkets rekommendation. Analysen visar enbart det som spädbarn är mest känsliga för. Det är därför bra att komplettera med ett mikrobiologiskt analyspaket.

Rutiner vid provtagning och analys

Från maj 2018 använder vi en webbaserad rutin. Man beställer sina flaskor, provtagningsmaterial, på nätet. Du får meddelande om var du kan hämta ut flaskorna i närheten av den adress som du skriver in. Sen kan du ta provet och lämna in det på laboratoriets inlämningsställe, JetPak i Kallinge.

För att som privatkund använda dig av Ronneby kommuns något lägre priser eller om du vill göra ett spädbarnsprov behöver du använda de kampanjkoder som gäller Ronneby. Det är RonnebyBrunn17 för vanliga prover och RonnebyBarn17 för spädbarnsprov.

Gör så här :

 • Gå in på webbshoppen på Eurofins webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Uppe till höger står det Har du en kampanjkod? Klicka på frågan och
  skriv in kampanjkoden RonnebyBrunn17 i rutan som kommer fram.
  Klicka sen på Till kampanjen så kommer du in på sidan där Ronnebys priser finns.
 • Välj analyspaket.
 • Om du vill ha ett "spädbarnsprov" så måste du gå in på samma sätt med en annan kampanjkod RonnebyBarn17. När du gör beställningen kommer en summa upp men den debiteras inte dig som beställare utan kommer till oss på kommunen.
 • Klicka på Till kassan.
 • Fyll i fastighetsbeteckning och ange om du vill att dina brunnsuppgifter rapporteras vidare till SGUs databas (rekommenderas!).
 • Ange e-postadress och leveransadress för flaskor och emballage.
 • Ange om du önskar köpa till returfrakt eller om du kommer att lämna provet på inlämningsstället.
 • Välj betalningssätt, kort (Visa/Mastercard) eller faktura. (Faktura kostar 100:- extra).
 • Kontrollera beställningen och bocka för att du har läst och godkänt Eurofins köpvillkor.
 • Fyll i betalningsuppgifter och bekräfta din beställning. En orderbekräftelse skickas till din e-postadress.
 • Förmärkta flaskor, emballage och instruktioner levereras till närmaste DHL-ombud där du får hämta ut dem.
 • Ta provet (provtagningsinstruktion kommer med flaskorna) och lämna kylväskan med fyllda flaskor på inlämningsstället. Provet bör komma fram till laboratoriet samma dag som du har tagit det. (Alternativt kan du köpa till returfrakt för 150:- Du får då en förtryckt returfraktsedel tillsammans med dina flaskor.)
 • Analysrapporten (och eventuell faktura) skickas till angiven e-postadress samt till miljö- och byggnadsförvaltningens e-post.
 • Eurofins kundtjänst kan hjälpa dig om du har frågor kring din beställning. Du når dem på telefon 010-490 81 10.

Inlämningsställe

Jetpak
Bredåkravägen 2
372 50 KALLINGE

Telefon: 0457-241 70
Epost: ronneby@jetpak.se

Öppettider för inlämning

Måndag-fredag, klockan 08.00-17.00

Observera att det inte går att lämna prover helgdagar och dag före
helgdag. Vilka datum det gäller hittar du på Eurofins webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Radon

Vill man prova om man har radon i brunnsvattnet rekommenderar vi att i första hand göra en luftmätning av radon - läs vidare om radonmätning här på ronneby.se. När man har gjort det kan man göra radonprov i vatten för
att söka en möjlig källa till förhöjda radonhalter i bostaden.

Du kan också läsa om radon på strålsäkerhetsmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Företag

Om du driver en kommersiell verksamhet med egen brunn som till exempel café, restaurang, B&B eller liknande ska andra prover tas. Det är högre krav på vissa saker, till exempel får det inte vara lika många bakterier i ett vatten som används kommersiellt. Ta egen kontakt med något ackrediterat laboratorium, så kan du skicka efter provflaskor och lämna in på laboratoriets inlämningsställe.