Fakta om näringslivet

I Ronneby arbetar och utvecklas ca 2 800 företag, många inom tillverkning, teknik och vattenskärning. Företagsamheten kännetecknas av många spännande företag - från små till stora - med en marknad som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

I Ronneby finns det bra grogrund för nya affärsidéer. Här har vi väl fungerande företagsnätverk och samarbeten, vi har även byggklar mark med attraktivt läge vid E22 och flygplatsen. 

Fem kilometer från centrum ligger Ronneby Airport, sydöstra Sveriges största flygplats med 240 000 resande per år. Våra goda kommunikationer med omvärlden är en viktig faktor för den positiva utveckling vi ser hos många av kommunens företag.

I Ronneby har vi en lång tradition av att vara effektiva och duktiga på tillverkningsindustri i framkant. Här finns många framgångsrika företag som visar att vi kan konkurrera med låglöneländerna. Branschexempel är Ronnebys vattenskärningsföretag som är ledande i världen.

Ronneby Brunn och Brunnsparken är välkända besöksmål sedan sekler tillbaka, den traditionen följer vi upp i begreppet ”den moderna kurorten”. Kombinationen av företag inom hälsa och välbefinnande, och traditionell industri med moderna metoder för hållbart företagande, skapar spännande miljöer där nya affärsidéer utvecklas. 

Exempel på företag i Ronneby
Elektroniktillverkaren Orbit One. Vattenskärningsföretagen Water Jet Sweden och SHAPE. Golvföretagen Tarkett samt Berg & Berg. Alfa Laval tillverkar värmeväxlare och Cetetherm värmepumpar. Nordic Vehicle tillverkar specialfordon och liftar. Fueltech gör tankar till fordonsindustrin och ECO Science energicenter. Areff tillverkar högteknologiska RFID- och NFC-lösningar. Markisol gör persienner och solskydd. Kockums Maskin tillverkar bearbetat gjutgods.

Läs mer i vår näringslivsplan Pdf, 14.7 MB.