Artikeln publicerades 15 juni 2023

Elevernas röster är viktiga när nya Snäckebacksskolan byggs

En referensgrupp av högstadieelever från Parkdalaskolan har tyckt till kring nya Snäckebacksskolan. Oavsett vad man anser om färgerna så tycker alla att det är viktigt med en bra elevcafeteria och de längtar redan dit.

elever står bakom ett kickerspel och tittar in i kameran

Några av deltagarna från referensgruppen är med på bilden (från vänster): Noel, Tuva, Ida, Mutasem, Tamim och Kevin.

Ett nytt landmärke drar blickarna till Snäckebacken

Den syntes från långt håll, även från Parkdalaskolan – den blå-gula kranen som fanns högt upp på Snäckebacken och som hjälpte till att bygga den nya skolan.

-Kranen har nästan blivit ett landmärke i Ronneby. Vi får ofta kommentarer om den, både från framtida elever eller personal, och besökare tittar upp och undrar. Men nu har den ersatts av två mindre som passar bättre nu när det ska fixas det sista med skolan och idrottshallen, säger byggprojektledaren Unni Johannesson.

delar av en byggarbetsplats sett uppifrån med en blå-gul kran i mitten. I bakgrunden syns stadens hus.

Tillsammans med projektledaren Jeanette Jarleberg och biträdande rektorn Petra Granlund har man bjudit in en grupp elever som nu läser på högstadiet på Parkdalaskolan, men som hösten 2024 kommer att byta till den nya Snäckebacksskolan.

-Vi har ju sett kranen och undrat vad som händer där. Så vi har fått höra lite om den nya skolan redan innan detta möte. Men nu känns det ännu mer som om detta kommer att bli bra. Jag vill gärna gå där, säger Kevin som i veckan slutade årskurs 7 på Parkdalaskolan.

Elevcafeterian är viktigast

Under mötet fick eleverna se en del bilder och skisser, både utifrån och inifrån den nya skolan. De fick tycka till kring till exempel färgval och vissa möbler. Den viktigaste frågan för eleverna var dock elevcafeterian.

-Vi hade många bra idéer, men jag tror inte riktigt att allt blir verklighet. Det kanske blir för dyrt med, säger Tamim.

Eleverna var eniga att den nya skolan känns större och att man verkligen vill byta dit, även om det bara blir sista året på högstadiet för dessa ungdomar.

-Vi har inte riktigt tillräckligt många ställen att bara hänga med kompisar på Parkdalaskolan, men det blir kanske bättre när det inte är så många elever på högstadiet sedan, säger Ida och Tuva.

Bakgrund

Eleverna som nyligen slutade årskurs 7 på Parkdalaskolan och som går i klasserna E-H kommer att byta till Snäckebacksskolan när den blir klar under hösten 2024.

Mer skisser och information om nya Snäckebacksskolan hittar du här.