Skolval

Ditt barn har skolplikt från och med det år barnet fyller sex år. Skolplikten innebär att barn som är folkbokförda i Sverige ska gå i grundskola eller anpassad grundskola i minst tio år. De tio åren består av förskoleklass följt av årskurserna 1 till 9. Att gå i skolan är kostnadsfritt.

Att välja skola

Alla barn i Ronneby har en garanterad plats i en anvisad kommunal grundskola. Under ditt barns tid i grundskolan kan du välja att söka en annan kommunal skola eller friskola till ditt barn. Antagningen görs i mån av plats på den skola du söker till.

Här kan du göra ditt skolval via e-tjänst

Om du behöver hjälp med att göra skolvalet genom e-tjänsten, alternativt om du saknar BankID, finns Kontaktcenter på Stadshuset,
Karlshamnsvägen 4, Ronneby.

Om du önskar plats på en annan skola än den ditt barn har blivit erbjuden, kommer barnet inte få skolskjuts. Läs mer om vad som gäller för skolskjuts här: www.ronneby.se/skolskjuts

Vem ska välja?

Förskoleklass

Du som har ett barn som ska börja förskoleklass ska välja grundskola i skolvalet under tidsperioden 1 februari – 1 mars.

Alla vårdnadshavare till ett barn som ska börja i förskoleklass får under första veckan i februari hem ett brev eller e-post med information om skolval. I e-tjänsten kan du sen tacka ja till platsen. Du kan även lämna önskemål om placering på en annan skola. Om du inte väljer skola kommer ditt barn placeras på erbjuden skola.

Åk 4 (Fredriksbergsskolan och Espedalsskolan)

Du som har ett barn i åk 3 på Fredriksbergsskolan eller Espedalsskolan kommer att via Vklass få information om skolval. I e-tjänsten kan du sen tacka ja till platsen. Du kan även lämna önskemål om placering på en annan skola. Om du inte väljer skola kommer ditt barn placeras på erbjuden skola.

Övriga skolor med åk 3 fortsätter till åk 4 på den skola barnet går idag.

Åk 7 (alla skolor utom Snäckebacksskolan, Parkdalaskolan och Kallingeskolan)

Du som har ett barn i åk 6 kommer att via Vklass få information om skolval I e-tjänsten kan du sen tacka ja till platsen. Du kan även lämna önskemål om placering på en annan skola. Om du inte väljer skola kommer ditt barn placeras på erbjuden skola.

Detta gäller alla skolor förutom Snäckebacksskolan, Parkdalaskolan och Kallingeskolan.

Att välja friskola

Friskolorna har egna ansökningsblanketter och sköter sin antagning själva. Om du vill välja en fristående skola kontaktar du skolan direkt.

Vi ber dig ändå att meddela oss ditt beslut genom att logga in på kommunens e-tjänst och ange att ditt barn ska börja på en fristående skola.

Tidplan för skolvalet

Tidsplan skolval 2025

Vad är ett upptagningsområde?

Kommunen är indelad i upptagningsområden. I varje område ligger en kommunal skola. De elever som är folkbokförda och bor i området under skolvalsprocessen inför skolvalen erbjuds placering där.

Upptagningsområden Ronneby kommun:

Kartbild upptagningsområden

Så här fördelas platserna under skolvalsperioden

Utgångspunkten för placering vid skolenhet i Ronneby kommun är den
adress där eleven är folkbokförd. Folkbokföringsadressen ligger till grund
för vilket upptagningsområde som eleven tillhör och vilken
grundskoleenhet eleven erbjuds plats vid.

Ansökan om uppskjuten skolplikt

Vid önskemål om uppskjuten skolplikt, kan Ronneby kommun pröva om det finns särskilda skäl för det. Vårdnadshavare ansöker om detta.