Artikeln publicerades 1 november 2021

Möt Parkdalaskolans rektorer - del 1

Kvinna i trappuppgång med kakel på väggarna

Ulrika Lundin, rektor Snäckebacksskolan och tillträdande rektor Parkdalaskolan

Redan under 2020 har rektorerna för nya Parkdalaskolan utnämnts. Det är Ulrika Lundin, Petra Granlund och Camilla Radovan som tillsammans kommer att bilda ett rektorsteam för Ronnebys första 4-9-skola. De närmaste veckorna kommer vi att presentera alla tre rektorer i en personlig intervju. Först ut är Ulrika Lundin.

Om fyra månader kommer du tillsammans med all personal och 470 elever att flytta från Snäckebacksskolan till nya Parkdalaskolan. Detta kommer att ske under pågående vårtermin. Hur känns det?

Nu när det är bestämt, så tycker jag att det finns en del fördelar att flytta under terminen. Vi har en grundplanering för verksamheten som ger oss en trygghet, men vi kan även testa en del nya arbetssätt eller rutiner under resten av vårterminen. Och så kan vi utvärdera innan vi planerar nästa termin.

Självklart är det en utmaningar att flytta en så stor skola med pågående verksamhet på ett par dagar. Tänk dig bara flytten av ett vanligt hem – det får nog bli lite kaotiskt i början och alla får hjälpas åt.

Hur förbereder ni er för flytten?

Vi påminner varandra om att man behöver börja packa redan nu. Det finns containrar på plats och så är tid avsatt under höstlovet till exempel. Men det är mycket som ska hinnas med samtidigt som undervisningen ska pågå som vanligt.

Dessutom behöver vi tänka längre än så. 2024 kommer vi ju att ha två 4-9-skolor i Ronneby och även den organisationen ska förberedas. Här är stödet av arbetsgruppen enormt viktigt då det gäller att hålla många bollar i luften samtidigt.

Hur är stämningen på skolan idag?

Ärligt talat pratar man inte mycket om flytten. Vi är uppe i vardagen och vissa kanske känner att det är länge kvar. Men jag tror ändå att de flesta ser fram emot att komma till Parkdalaskolan.

Hur mycket har du varit involverad i planeringen av den nya skolan?

Jag var med från början. Jag kommer t o m ihåg utredningen från 2014. Då fanns det mycket åsikter om att det ska bli en 4-9-skola, både från personalen och vårdnadshavare. Man undrade nog främst hur det skulle bli för de små. Men vägen till den nya skolan blev ju lite krokigare än vi visste då. Så för egen del kan jag bara tycka att en 4-9-skola kommer att bli bättre för eleverna. Eleverna får fler möjligheter. Uppbrottet till högstadiet blir ganska tufft för vissa elever när man behöver byta skola och bli stor över ett sommarlov. När andra är mogna mycket tidigare och hade mått bra av fler äldre elever på skolan. Nu finns fler valmöjligheter.

Det är enormt viktigt att vi jobbar ihop oss – både personalen och eleverna – så att fördelarna att ha både mellanstadiet och högstadiet på en och samma skola blir kännbara för alla.

Parkdalaskolan presenteras ju som den första nya skolan i Ronneby kommuns projekt ”Framtidens skolor”. Vad menar ni med ”Framtidens skolor”?

En tydlig förändring är att skolan kommer att samla mellanstadiet och högstadiet. Detta i sig är inget revolutionerande. Det är vad vi gör av förutsättningarna.

Lokalerna på Parkdalaskolan öppnar till exempel upp för att frångå principen en klass ett rum. Det skulle till exempel kunna ge mer utrymme till mer individanpassat arbete och det är nog där framtiden kommer in. Pedagogiken i samspel med de fysiska förutsättningarna som gör det möjligt att hitta flexibla lösningar – som även kommer att ändras med tiden och tekniken. Just de digitala möjligheterna och den digitala infrastrukturen är en annan aspekt i framtidstänket kring Parkdalaskolan. Resan mot framtidens skolor kommer att börja när vi är på plats och börja utforska miljön tillsammans.

Vad ser du mest fram emot?

De nya och fräscha lokalerna – helt klart.

Vad kommer du att sakna mest från Snäck?

Jag har inte gått på Snäck innan, varken som elev eller lärare. Jag började här som rektor år 2018 och då visste jag redan om flytten och nu är det äntligen dags. För egen del kommer jag nog inte att sakna de gamla lokalerna.

 

Läs mer om Parkdalaskolan här.