Artikeln publicerades 23 oktober 2020

Mycket berg ska bort för Parkdalaskolans nya idrottshall

Intill Parkdalaskolan ska en helt ny idrottshall få plats, där det idag syns enbart grus och berg. Under fem veckor har sprängningsarbeten genomförts med upp till fyra grävmaskiner och två borrvagnar som arbetar för att få bort berg och få ner ledningar i marken.

nytt bjälklag på plats i nya Parkdalaskolan

Parkdalaskolan kommer att få mycket dagsljus från takfönstren som kommer att kompletteras i snedtaket. En loftgång knyter ihop bjälklaget på andra våningen och skapar en ljusgård till den centrala delen av skolan.

-Vi har en nära dialog med kringliggande verksamheter för att borrandet och sprängningarna ska störa så lite som möjligt. Men det har varit slitsamt framför allt för Parkdala förskola som ligger uppe på samma berg som vi behöver spränga i, säger platschef Martin Larsson.

Sprängningsarbeten är nu i slutfasen och avslutas nästa vecka.

Även inomhus händer det mycket. 3500kvm nytt bjälklag har kommit på plats, vilket betyder att Parkdalaskolan har fått en extra våning. Trappor och hisschakt är gjutna, ledningar har kommit i marken/golvet och avloppsrännor ska sågas. Totalt arbetar 35 personer på arbetsplatsen.

-Stämningen är bra på arbetsplatsen, även om det dyker upp olika utmaningar emellanåt. Vi hade exempelvis inte räknat med att behöva spränga så mycket berg. Det är inte förrän man börja borra man ser vidden av det hela, säger beställarens ombud Dennis Robertéus.

Om Framtidens skolor

Det planeras för två nya grundskolor och förskolor för lärare och elever i Ronneby kommun. Ombyggnaden av den gamla industrilokalen i kvarteret Svarven 1 till en modern 4-9 skola är den första av flera delar med Framtidens skolor i kommunen. Läs mer på www.ronneby.se/framtidensskolor

Klicka här för mer information och aktuella bilder