Artikeln publicerades 25 april 2024
Kan vi hjälpas åt inför valborg?
Under valborg dricker många tonåringar alkohol för första gången och ditt nej är viktigt. Den 26 och 29 april får du tips av socialtjänsten, polisen och Systembolaget hur du som vuxen kan skydda unga från att konsumera alkohol och råka illa ut.
Ditt nej är viktigt!
Några kommer troligen be äldre kompisar, syskon eller dig som förälder att köpa ut. Vanligaste langaren är äldre pojk- eller flickvänner, äldre kompisar eller kompisars äldre syskon. De flesta som köper ut gör det av omtanke, för att vara schyssta eller av oro för att den som frågar annars skulle köpa från okända vuxna och råka illa ut. Det är förståeligt, men fakta talar emot. Varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den från någon de känner. Även om det kan vara jobbigt att säga nej, är det värt det. För varje år som alkoholdebuten skjuts upp minskar risken för framtida alkoholproblem (CAN).
Svårt att säga nej?
Fredagen den 26 april kl. 13-18 och måndagen den 29 april kl. 13-18 kommer representanter från socialtjänsten, polisen och Systembolaget att finnas utanför Systembolaget i Ronneby för att kunna ge stöd och tips hur du som vuxen kan skydda unga från att konsumera alkohol och råka illa ut. Passa på och ställ dina frågor till oss.
När: Fredag, 26 april kl. 13-18 & Måndag, 29 april kl. 13-18
Var: Systembolaget i Ronneby, Strandgatan 4
Du som förälder kan göra mycket
I Tonårsparlören Länk till annan webbplats. får du fakta, tips och råd om allt från hur tonåringar dricker till hur du kan göra om tonåringen kommer hem full. På sajten Full Koll Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om tonåringar, alkohol och andra droger.
Ta hjälp av andra föräldrar
Berusade tonåringar kan råka illa ut, till exempel ökar risken att bli utsatt för brott eller råka ut för en olycka. Oftast är personen som begår brottet berusad, och i hälften av fallen även offret. Prata med din tonåring - vad är planerna för kvällen? Håll kontakt och kolla att allt står rätt till. Var tillgänglig och beredd att kunna hämta om någonting skulle hända. Samarbeta gärna med kompisarnas föräldrar så att ni är fler som har koll. Tillsammans kan vi förebygga olyckor och brott.
Var får de tag på alkoholen?
Alkoholen är mer lättillgänglig än någonsin. Via sociala medier kan ungdomar enkelt göra beställningar som levereras till bestämd plats. Ha koll på om din tonåring börjar be om eller gör av med ovanligt mycket pengar, eller om hen swishar till mobilnummer som du inte känner igen. Om du vet att tonåringen har druckit alkohol eller varit på fest där andra har druckit – fråga hur de fick tag på alkoholen eller hur ungdomar i kommunen brukar få tag på alkohol. Tipsa gärna polisen på 112 vid pågående brott, 114 14 eller via tipsformulär på polisens webbsida (länk), https://polisen.se/om-polisen/kontakt/tipsa-polisen/ Länk till annan webbplats.
Åldersgränserna för alkohol i Sverige
Unga hjärnor är känsligare för alkohol än vuxna hjärnor, eftersom hjärnan utvecklas upp till 25 års ålder. Åldersgränserna för alkohol i Sverige är:
- Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol på restauranger och i affärer.
- Du måste ha fyllt 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget.
- Det är förbjudet att köpa ut eller sälja alkohol till någon som inte har fyllt 20 år.
Kontakt och stöd
Om du är orolig för en ungdom gällande alkohol och – eller droganvändning eller vill ha råd och stöd kan du kontakta socialtjänstens förebyggande team i Ronneby kommun.
Fältarna Tel: 0733-17 00 02
Fältarna på Facebook Följ oss på Facebook. Länk till annan webbplats.
Fältarna på Instagram Följ oss på instagram: forebyggandeteametironneby Länk till annan webbplats.