Egen brunn
Här finns information för dig som tar ditt dricksvatten ur egen brunn. Du kan också läsa om dricksvattenprov och vad du kan göra om kvalitén på ditt dricksvatten skulle bli dålig.
Behöver du hjälp?
Miljö- och byggnadsförvaltningen kan ge dig hjälp på olika sätt:
- Vi kan hjälpa dig om du har fått en dålig kvalitet på ditt dricksvatten. Med oss kan du diskutera orsaker, om du behöver ta prov, länspumpa med mera.
- Vi hjälper till att tolka resultat av vattenprov och ge råd om det kan behöva installeras filter eller göras någon annan åtgärd.
Du som har egen brunn, så kallad enskild vattentäkt, ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Miljö- och byggnadsförvaltningen kan ge dig råd om brunnen och vattnet.
Livsmedelsverket rekommenderar att man tar vattenprov vart 3:e år. Har man varierande kvalitet med vatten som är färgat eller luktar konstigt vid snösmältning eller regniga perioder kan det vara bra att ta vattenprov oftare, i alla fall bakterieprov.
Finns det småbarn i hemmet kan det vara bra att kontrollera dricksvattenkvalitén då små barn är känsligare än vuxna mot vissa ämnen i vattnet. Om ni är permanent bosatta i Ronneby kommun och har barn under ett år, eller väntar barn, så kan ni få ett kostnadsfri kemisk analys av ert dricksvatten. I analysen ingår nitrat, fluorid, pH, nitratkväve och alkalinitet.
Tänk på att analysen inte innehåller alla de parametrar som ingår i en normalanalys enligt Livsmedelverkets rekommendation. Analysen visar enbart det som spädbarn är mest känsliga för. Det är därför bra att komplettera med ett mikrobiologiskt analyspaket.
Rutiner vid provtagning och analys
Från maj 2018 använder vi en webb-baserad rutin. Man beställer sina flaskor, provtagningsmaterial, på nätet. Du får meddelande om var du kan hämta ut flaskorna i närheten av den adress som du skriver in. Sen kan du ta provet och lämna in det på laboratoriets inlämningsställe, JetPak i Kallinge.
För att som privatkund använda dig av Ronneby kommuns något lägre priser eller om du vill göra ett spädbarnsprov behöver du använda de kampanjkoder som gäller Ronneby. Det är RonnebyBrunn17 för vanliga prover och RonnebyBarn17 för spädbarnsprov.
Gör så här :
- Gå in på webbshoppen på Eurofins webbplats Länk till annan webbplats.
- Uppe till höger står det Har du en kampanjkod? Klicka på frågan och
skriv in kampanjkoden RonnebyBrunn17 i rutan som kommer fram.
Klicka sen på Till kampanjen så kommer du in på sidan där Ronnebys priser finns. - Välj analyspaket.
- Om du vill ha ett "spädbarnsprov" så måste du gå in på samma sätt med en annan kampanjkod RonnebyBarn17.
- Klicka på Till kassan.
- Fyll i fastighetsbeteckning och ange om du vill att dina brunnsuppgifter rapporteras vidare till SGUs databas (rekommenderas!).
- Ange e-postadress och leveransadress för flaskor och emballage.
- Ange om du önskar köpa till returfrakt eller om du kommer att lämna provet på inlämningsstället.
- Välj betalningssätt, kort (Visa/Mastercard) eller faktura. (Faktura kostar 100:- extra).
- Kontrollera beställningen och bocka för att du har läst och godkänt Eurofins köpvillkor.
- Fyll i betalningsuppgifter och bekräfta din beställning. En orderbekräftelse skickas till din e-postadress.
- Förmärkta flaskor, emballage och instruktioner levereras till närmaste DHL-ombud där du får hämta ut dem.
- Ta provet (provtagningsinstruktion kommer med flaskorna) och lämna kylväskan med fyllda flaskor på inlämningsstället. Provet bör komma fram till laboratoriet samma dag som du har tagit det. (Alternativt kan du köpa till returfrakt för 150:- Du får då en förtryckt returfraktsedel tillsammans med dina flaskor.)
- Analysrapporten (och eventuell faktura) skickas till uppgiven e-postadress samt till miljö- och byggnadsförvaltningens e-post.
- Eurofins kundtjänst kan hjälpa dig om du har frågor kring din beställning. Du når dem på telefon 010-490 81 10.
Inlämningsställe
Jetpak
Bredåkravägen 2
372 50 KALLINGE
Telefon: 0457-241 70
Epost: ronneby@jetpak.se
Öppettider för inlämning
Måndag-fredag, klockan 08.00-17.00
Observera att det inte går att lämna prover helgdagar och dag före
helgdag. Vilka datum det gäller hittar du på Eurofins webbplats. Länk till annan webbplats.
Radon
Vill man prova om man har radon i brunnsvattnet rekommenderar vi att i första hand göra en luftmätning av radon - läs vidare om radonmätning här på ronneby.se Länk till annan webbplats.. När man har gjort det kan man göra radonprov i vatten för
att söka en möjlig källa till förhöjda radonhalter i bostaden.
Du kan också läsa om radon på strålsäkerhetsmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats..
Företag
Om du driver en kommersiell verksamhet med egen brunn som till exempel café, restaurang, B&B eller liknande ska andra prover tas. Det är högre krav på vissa saker, till exempel får det inte vara lika många bakterier i ett vatten som används kommersiellt. Ta egen kontakt med något ackrediterat laboratorium, så kan du skicka efter provflaskor och lämna in på laboratoriets inlämningsställe.
Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Har du en egen brunn är det ditt eget ansvar att vattnet är drickbart - även när du får gäster i huset.
Ett rent och drickbart vatten är ingen garanti. Ibland beror bristerna på jordarten eller berggrunden, men ofta är orsaken att brunnens placering eller omgivande markanvändning inte är den bästa. Det kan till exempel vara för nära avlopp, gödselupplag, betes- eller rasthagar för kor eller hästar (särskilt om de används året runt), åkermark eller nära väg som saltas vintertid. Ett dåligt vatten kan också bero på att brunnen är dåligt tätad mot ytligt vatten vid regn, snösmältning och liknande. Det gäller främst grävda brunnar, särskilt gamla stensatta brunnar. Men även den äldre typen av borrade brunnar, med betongbrunn över borrhålet, kan påverkas av ytligt vatten.
Merparten av dricksvattenbrunnar som anläggs idag är borrade brunnar. Rätt utförda brukar de ge ett gott skydd mot ytligt grundvatten, ha ett acceptabelt pH-värde och låga bakteriehalter (höga bakterietal kan förekomma direkt efter borrning men brukar klinga av efter viss tids användning). I bästa fall ger borrad brunn också god tillgång till vatten. Men borrade brunnar kan också ge bekymmer i form av järn, mangan, fluorid, radon, svavelväte och - i kustnära trakter - även klorid (saltsmak). På andra håll i landet (till exempel i Skåne) kan borrade brunnar även ge hårt vatten, men det är sällsynt i Ronneby kommun.
Grävda brunnars fördelar är de oftast kostar mindre att anlägga och att de sällan ger problem med fluorid, klorid, radon eller svavelväte. Nackdelarna kan vara lågt pH-värde, större risk för påverkan från ytligt vatten med förhöjda bakterietal som följd och risk för sinande brunn torra somrar. En väl anlagd grävd brunn kan dock vara ett gott alternativ vid till exempel kustnära fastigheter och vid grusiga jordarter.