Artikeln publicerades 3 oktober 2024

Krafttag för att hantera ekonomiskt underskott

Ola Robertsson, kommunstyrelsens ordförande

Ronneby kommun står inför ett stort ekonomiskt underskott som enligt prognosen beräknas uppgå till nästan 70 miljoner kronor. Trots tidigare vidtagna åtgärder för att hantera den ekonomiska situationen krävs nu ytterligare insatser för att få kommunens budget i balans.

Kommunstyrelsen har därför beslutat att genomföra omfattande kostnadsreduceringar, vilket kommer att påverka hela den kommunala organisationen.

- Vi befinner oss i en allvarlig situation där vi tvingas till svåra men nödvändiga beslut för att säkerställa kommunens ekonomiska framtid, säger Ola Robertsson, kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. - Vårt fokus ligger nu på att minska kostnaderna samtidigt som vi tar ansvar för våra verksamheter och invånare.

Åtgärder för att nå en ekonomi i balans

Som en del av arbetet för att få ekonomin i balans kommer kommunen att behöva reducera personalstyrkan. Detta kommer i första hand att ske genom naturliga avgångar, minskade visstidsanställningar och färre timavlönade. I vissa fall kan uppsägningar på grund av arbetsbrist bli nödvändiga. Alla yrkeskategorier inom kommunen kan komma att beröras.

De medarbetare som påverkas kommer att erbjudas stöd genom omställningsinsatser. Detta stöd regleras i kollektivavtalet, och insatserna hanteras av Omställningsfonden.

- Vi är medvetna om att dessa åtgärder kommer att påverka både våra medarbetare och invånare, men det är vårt ansvar att agera nu för att undvika en ännu svårare ekonomisk situation längre fram, fortsätter Ola Robertsson.

Beslutade åtgärder och samarbete med nämnder

Kommunstyrelsen har beslutat att ge samtliga nämnder i uppdrag att vidta de åtgärder som krävs för att kommunens budget ska vara i balans. Nämnderna kommer att rapportera månadsvis till Kommunstyrelsens arbetsutskott om vilka åtgärder som genomförts och vilka som planeras.

En anställningsprövning införs för alla tjänster, där samtliga rekryteringar kommer att prövas och beslutas av Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Kommunstyrelsens arbetsutskott har också fått mandat att fatta beslut om individuella överenskommelser, när det anses lämpligt. Vidare har kommundirektören fått i uppdrag att omedelbart införa ett inköpsstopp för hela den kommunala organisationen.

Fortsatt dialog och framtida steg

Kommunstyrelsens ambition är att processen ska genomföras i nära dialog med arbetstagarorganisationerna och att de kommunala omställningsavtalen ska användas på bästa sätt för att stödja medarbetare som berörs.

- Det är viktigt att vi genomför dessa förändringar på ett ansvarsfullt och rättvist sätt. Vi strävar efter en öppen dialog med fackliga organisationer och hoppas på deras stöd i denna svåra tid, avslutar Ola Robertsson.

Ronneby kommun kommer att fortsätta arbeta för att upprätthålla hög kvalitet i sina verksamheter, trots de ekonomiska utmaningarna. Vår prioritet är att skapa långsiktig ekonomisk stabilitet för att säkerställa att vi kan leverera de tjänster och stöd som våra invånare förväntar sig.

Rekrytering av Näringslivschef i Ronneby kommun avbryts! Länk till annan webbplats.