Nyheter Kommun & politik

Här hittar du information om sådant som är nytt eller ändrat i övergripande kommunfrågor.

• Ronneby kommun vinner pris - Årets landsbygdskommun 2022!

Långsiktigt och engagerat arbete leder till en framgångsrik och välmående landsbygd. Ronneby kommun har nu vunnit erkännande och tilldelats Riksorganisationen Hela Sverige ska levas utmärkelse Årets kommun 2022!

• Unga kommunutvecklare inspirerar och lyfter ideer för att öka ungas inflytande

Nytänkande idéer i fokus när våra unga kommunutvecklare bjuds in att presentera slutsatserna i sin rapport. De har talat på Blekingedagen och nu senast har de presenterat sin rapport på en inspirationsdag kring barn och ungas delaktighet och inflytande.

• Dags att söka utdelning från Stiftelsen Ronneby Brunns fonder för friskvård och trivsel

Stiftelsen har bildats genom sammanläggning av flera donationer som har sina ursprung i den forna brunnsepoken. Den årliga avkastningen får, efter vissa undantag, användas till bidrag åt "behövande personer för rekreation och rehabilitering eller dylikt".

• Digitalisering i topp när priser delades ut för Bästa Framsteg

Vinnare av förstapriset för Bästa Framsteg blev IT-enheten som med sin nya digitala medarbetare BerIT satt Ronneby kommun på kartan genom sitt innovativa arbete. Andrapriset togs hem av Havsgruppen hemtjänst medan personalenheten knep tredjeplatsen.

• Vad händer efter valet?

Valet i Ronneby kommun är genomfört enligt plan och rösterna är räknade. Vad händer i kommunpolitiken nu, under hösten och framöver?

• Ronneby ska etablera vänortskontakt i Ukraina

Den 24 augusti, firar Ukraina sin självständighetsdag. För att visa att vi som kommun står bakom Ukrainas kamp för frihet, demokrati och självständighet har Ronneby kommun hissat den ukrainska flaggan tillsammans med den svenska sedan mars 2022. Dessutom kommer en delegation från Ronneby kommun etablera en vänortskontakt med Ukraina.

• Unga kommunutvecklare presenterar idéer för att öka ungas inflytande

Under tre veckor har fem gymnasieungdomar haft feriearbete som unga kommunutvecklare. Syftet är att öka ungas inflytande i olika frågor och tillvarata ungas engagemang, idéer och perspektiv och nu är deras rapport klar.

• Prenumerera på föreningsnyheter

För att underlätta för föreningsaktiva och intresserade har fritid- och kulturkansliet skapat en ny kanal för inbjudan till föreningsträffar, påminnelser, nyheter och tips. Alla som vill, och har en e-postadress, kan prenumerera på nyheterna och hålla sig ajour.

• Dags för kalkning av sjöar och vattendrag

Nu är det dags för kalkning av sjöar, bäckar och våtmarker. Arbetet påbörjades i mars och fortsätter nu under april.

• Jag vill hjälpa till

Rysslands pågående invasion av Ukraina skapar både oro och en enorm vilja att hjälpa till. Frivilliga Resursgruppen (FRG) tar emot och matcha erbjudanden om frivillighjälp i Ronneby kommun. Dessutom letar Ronneby kommun aktivt efter familjehem för att kunna ge trygghet till ensamkommande barn från Ukraina.

• Öronmärkta pengar för digitalisering

2021 infördes ”Digitaliseringsmiljonen” i Ronneby kommuns budget som verksamheterna inom kommunkoncernen kunde söka finansiering av för digitaliseringsinsatser. Intresset av att få ta del av digitaliseringsmiljonen var stort och över 30 ansökningar på totalt ca 5,5 miljoner kronor skickades in för år 2021.

• Robotar i Ronneby kommuns tjänst

Sedan i november kan kommunkoncernens medarbetare chatta med BerIT för att få svar på sina IT-relaterade frågor och flera andra verksamheter använder robotar för att effektivisera och avlasta personal.

• Nya taxor för vård och omsorg

Från och med 1 januari 2022 gäller nya taxor inom Vård- och omsorgsförvaltningen. Avgifter har justerats efter översyn och jämförelse med övriga kommuner i länet samt med kommunerna Hässleholm, Kristianstad och Kalmar.

• Socialförvaltningen tar hem förstapris för Bästa Framsteg

Försörjningsenheten på socialförvaltningen tar hem förstapriset i tävlingen Bästa Framsteg. De belönas med 10 000 kronor för sitt förbättringsarbete och införande av den digitala medarbetaren Ronney, som sedan år 2020 tar hand om ansökningar gällande ekonomiskt bistånd. Tid har därmed frigjorts för handläggarna och handläggningstiderna för ekonomiskt bistånd har kortats ned.

• Nya e-tjänster för intyg

Nu finns det två nya e-tjänster för dig som har jobbat hos Ronneby kommun och behöver intyga det. Nya e-tjänster gör det smidigare att få ett arbetsgivarintyg eller tjänstgöringsintyg.

• Internationella demokratidagen

Idag är den internationella demokratidagen. I dagarna är det dessutom 100 år sedan kvinnorna i Sverige för första gången fick använda sin rösträtt i ett riksdagsval. Detta uppmärksammas under hela året med en nationell kraftsamling ”Demokratin 100 år”.

• Var med och påverka Blekinges framtid!

Fler bostäder, kortare restider och bättre arbets- och utbildningsmöjligheter – hur vill du att Blekinges framtid ska se ut?

• Kommunstyrelsens ordförande i samtal med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Ronneby kommuns kommunalråd Roger Fredriksson fick en inbjudan till ett digitalt möte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel som genomfördes idag. Kronprinsessparet vill informera sig hur pandemin påverkar kommuner runt om i landet.

• Nya öppettider i Stadshuset

Från och med måndagen den 25 Januari 2021 har vi nya öppettider i Stadshuset. Om du vill besöka oss eller ringa till vår växel på en vardag så öppnar vi vid halv åtta och stänger vid fyra på eftermiddagen. Information om helgdagar och dag innan röd dag hittar du här på vår hemsida.

• Krisledningsnämnden i Ronneby kommun beslutar om ytterligare stöd till närings- och föreningsliv

Ronneby kommuns krisledningsnämnd har idag, 11 december 2020, aktiverats och genomförde ett sammanträde. Bakgrunden är den ökade smittspridningen i länet och den ansträngda situationen för närings- och föreningsliv i Ronneby kommun.