Artikeln publicerades 14 februari 2020

Draknästet lockade till Knut Hahnskolan

Studiehallen på gymnasieskolan Knut Hahn fylldes av ett härligt myller när Draknästet 2020 samlade ett 30-tal unga företag och 12 drakar från det regionala näringslivet. I tisdags pitchade Ronnebys unga entreprenörer sina företag och affärsidéer för juryn.

Draknästet 2020

Bland företagen fanns allt från smarta miljöpåsar, återanvändbara sugrör, en bokidé med stretchövningar till mopedverkstaden och ett företag som bygger webbsidor.

Eleverna läser på teknikprogrammet, ekonomiprogrammet eller handelsprogrammet och för vissa är det redan andra gången de driver ett UF-företag.

Mirai Thorsell, Tilde Arnoldsson och Nikita Karlsson hade återbruk, hållbarhet och design i fokus när de startade sitt UF-företag Design by Ronneby. De gör vaser av återvunna glödlampor och väckte både drakarnas och besökarnas uppmärksamhet. Företaget fick under kvällen en beställning av 100 vaser och sålde ett 10-tal på plats.

UF-företaget design by Ronneby

UF-företag Design by Ronneby gör vaser av återvunna glödlampor. Bild: mediaelever gymnasieskolan Knut Hahn

Gänget bakom mopedverkstaden UF heter Axel Fohlin (vd), Felix Gustafsson (mekaniker), Amadeus Harestad (ekonomiansvarig) och Mojtaba Karimi (marknadsföring & administration) läser andra året på teknikprogrammet och kom på företagsidéen när de själva upplevde hur lång tid det tar att får sin moped servad. Nu kan de i samarbete med Preem erbjuda sina tjänster som att byta däck eller glödlampan. De lyckades även intressera en av drakarna, Tobias Nordling från Länsförsäkringar fastighetsförmedling, för sitt företag.

Även Klara Rolfmark fångade drakarnas uppmärksamhet med sitt företag Green Bag UF. Det är smarta tygpåsar som gör plastpåsarna vid frukt- och grönsaksdisken överflödiga. Terese Ambjörn från Sparbanken Eken tycker att Klaras företag ligger helt rätt i tid. Nu ska båda hitta bästa sättet för utveckla företaget och få fler att välja hållbara alternativ.

Just hållbarhet och återbruk går som en röd tråd genom Draknästet 2020. Entreprenörerna har stenkoll på sina leverantörer och väljer lokala alternativ i första hand. Ronnebys unga entreprenörer visar vägen för en hållbar framtid i Ronneby kommun.

Vill du träffa våra driftiga entreprenörer så har du chansen att göra det på UF-mässan den 11 och 12 mars på BCC. Mer info på ungforetagsamhet.se Länk till annan webbplats.