Hur hanterar vi dricksvattnet?
Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Vi har tillgång till det dygnet runt direkt i kranen. Alla våra vattenverk följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier för dricksvatten.
Ett antal gränsvärden har satts upp och utifrån dessa undersöks dricksvattnet regelbundet under produktionen för att säkerställa att det inte innehåller några oönskade mikroorganismer eller
kemiska ämnen.
Provtagningar på vattnets kvalité sker vid våra vattentäkter och vattenverk,
i ledningsnätet och ute hos dig som konsument.
Dricksvatten bedöms enligt tre kategorier utifrån satta
gränsvärden:
- Tjänligt
- Tjänligt med anmärkning
- Otjänligt
Tjänligt med anmärkning
När ett vattenprov är tjänligt med anmärkning tas ett omprov på samma
provpunkt snarast. Är omprovet utan anmärkning görs inga vidare åtgärder. Är
omprovet fortsatt tjänligt med anmärkning påbörjas en orsaksutredning. Samtidigt
görs en bedömning om resultatet kan utgöra en hälsorisk och utifrån den
bedömningen informeras resultatet till berörda konsumenter. När ett vattenprov
visar Tjänligt med anmärkning kontaktas Miljö- och Byggnadsförvaltningen.
Otjänligt
När ett vattenprov bedöms som otjänligt kontaktas Miljö- och
Byggnadsförvaltningen omedelbart, en orsaksutredning påbörjas och berörda
konsumenter informeras.
Vattenverk | Orter |
---|---|
Kärragårdens vattenverk | Ronneby, Ronneby hamn, Johannishus, Listerby, Kuggeboda, Saxemara |
Brantafors vattenverk | Kallinge, Bredåkra, Hasselstad, delar av Hulta och Sörby |
Dönhults vattenverk | Bräkne-Hoby |
Hallabro vattenverk | Hallabro |
Belganets vattenverk | Belganet |
Eringsboda vattenverk | Eringsboda |
Möljeryds vattenverk | 10 hushåll i Möljeryd |
Galtsjöns vattenverk | Galtsjön och rastplats |
Dricksvattenanalys
Pdf, 90.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Här finner du en översikt av dricksvattenanalyser från respektive vattenverk avseende 2017. I tabellen framgår ett urval av de analyser som utförs på dricksvattnet, både på utgående dricksvatten och dricksvatten hos användare.