Artikeln publicerades 18 september 2023

ABRI installerar solcellspark på tak

Solcellspaneler på Telefonens tak

ABRI investerar 5,5 miljoner kronor på solenergi då företaget just nu installerar över 700 solpaneler på kvarteret Telefonens tak i centrala Ronneby.

Den 2100 kvadratmeter stora solcellsparken kommer att producera 450 000 kWh per år och har fyra parallella växelriktare som omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som används i fastigheten eller kan skickas ut på elnätet.

- När anläggningen är i full drift räknar vi med att cirka 40% av bolagets totala energibehov ska komma från solenergi, säger Dennis Robérteus vd i ABRI.

ABRI använder totalt cirka 1 miljon kWh per år varav cirka 160 000 kWh per år i kvarteret Telefonen. Bolaget arbetar sedan länge långsiktigt med hållbart miljötänkande och ett av målen för 2023 var att påbörja arbetet med att investera i solenergi. Solifokus från Jönköping genomför installationerna och solcellsparken på taket i Ronneby är en av företagets större installationer.

- Det är ett jätteroligt samarbete med fina förutsättningar att bygga upp en kanonanläggning, säger Clara Skogh på Solifokus.

Anläggningen beräknas kunna tas i drift till årsskiftet.

Clara Skogh, Milosz Kubsik och Emil Einarsson från Solifokus, Patrik Elmberg och  Dennis Robérteus ABRI.

Clara Skogh, Milosz Kubsik och Emil Einarsson från Solifokus, Patrik Elmberg och Dennis Robérteus ABRI.