Artikeln publicerades 4 juni 2014

Invigning av monument

Det har varit spännande veckor med arbetet att sätta upp en JA 37 Viggen som monument vid E22. Projektet avslutades med en pampig invigning den 24 maj!

ABRI var byggledare för uppsättningen av Viggenplanet i den nya info- och rastplatsen i Sörbydal. Tekniska förvaltningen på Ronneby kommun ansvarade för väg och parkeringar, el och själva rastplatsen.

Flottiljchefen Magnus Liljegren överlämnade planet till kommunalråd Roger Fredriksson samtidigt som två JAS Gripen flög i rote över platsen. Ronneby blåsorkester spelade musik ur flygfilmen Top Gun och flera personer med anknytning till Viggentiden berättade från scenen om sina upplevelser.

Medverkade gjorde även Boo-Walter Ericsson, tidigare flottiljchef på F 17, var den som lade medborgarförslaget som gjorde att Viggenplanet tillslut sattes upp som ett monument över Viggenepoken. Med i bild även Sune Johansson som tagit hand om planet och konferenciererna Heike Rosenquist Ronneby kommun och Richard Lindborg F 17 även ansvarig för Flygdagen.

Företagen i Sörbydalsområdet var delaktiga under invigningen med specialpriser, gåvor och aktiviteter för barnen – som exempelvis en hoppborg på Mekonomen, juice från Arla Foods och ballonger från ÖoB. 

Annicka Engblom (M) från Försvarsutskottet tackade för ett väl genomfört arrangemang. Med på bild även Jan Granström fastighetschef ABRI, Anders Bròmme ordförande i ABRI, Paula van Riessen marknadsansvarig ABRI och Dennis Robérteus VD ABRI.