Mari Rantanen

Good Vibrations
21.1 - 12.3 2023

Mari Rantanens verk kännetecknas av rika färger där mönster och intensitet skapar rörelse. Rantanen är en prisad konstnär, hennes omfattande väggmålningar syns i mångfaldiga offentliga miljöer i både Finland och Sverige.

Mari Rantanens konstnärskap tar inspiration från konstens historia, den nutida konstscenen och det vardagliga livet. Hennes verk kännetecknas av rika kombinationer av färger där mönster och intensitet skapar rum och rörelse.

Ljuset är i centrum. Det viktigaste är färgens och formens samspel och de spirituella möjligheter som måleriet erbjuder. Formerna ska ha betydelse och skapa narrativitet. Den emotionella styrkan är färgen.

Konstnärens arbete utgår från ett val över målningens emotionella temperatur; en intellektuell process som styrs av känslor. Det är den här känslan av att välja riktning och att verka i det påtagliga nuet. Om att hitta tröst och gestalta bra platser för människan att vistas. Synliggöra det som syns och ge form och färg till det som vi inte ser.

Mari Rantanen är en prisad konstnär född i Finland. Rantanens omfattande offentliga väggmålningar syns i skolor, tunnelbanestationer och äldreboenden i både Finland och Sverige. Hon bodde och arbetade i New York 1985–1996, varefter flyttade hon till Stockholm och var professor vid Kungliga Konsthögskolan 1996–2005. Idag bor hon och arbetar både i Sverige och Finland.

Hantera prenumeration