Kommande utställningar

That´s RISO!

20.9 - 5.11 2023
Vernissage den 20 september kl. 18.30, med invigning av Maria Vieweg från Form/Design Center Malmö.

Utställningen That’s RISO! är framtagen av Form/Design Center som genomförs med stöd av Svenska Tecknare och i nära samarbete med det Malmöbaserade risotryckeriet BEAST Studio. Utställningen förmedlar kunskap om tryckmetoden och samlar exempel på risotryck från konstnärer, illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare, aktivister, musiker och textförfattare, både från lokala och internationella utövare. Att trycka med riso ger ett levande uttryck, mycket tack vare det intensiva bläcket, men också genom maskinens mekaniska egenheter.

”En av sakerna vi föll för med trycktekniken var just det oberäkneliga. Att det uppstår små variationer inom samma upplaga”, säger Li Lindblom, BEAST Studio.

En risograf är en japansk tryckmaskin som producerar unika, färgglada tryck med växtbaserat bläck i en miljövänlig process. Fröet till dagens risograf såddes av Noboru Hayama när han blandade bläck hemma i sitt kök i mitten av 1940-talet. Hayamas vision var att förvandla en stencilapparat (mimeograf) till framtidens duplikator och med företaget RISO Kagaku (ungefärlig översättning ”ideal vetenskap”) utvecklade Hayama risografen, en effektiv kontorsmaskin som än idag används flitigt.

Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall arbetar gemensamt för ett regionalt Konstresurscentrum med rymliga verkstäder och resurser som möjliggör för professionell konstnärlig produktion. Här kan du arbeta med olika tekniker som emalj, metall, foto, textiltryck och olika grafiska tekniker som risografi.

Håll utkik för kommande kurser och workshops som anordnas i samband med risografi.

Du hittar mer info i verkstäder.

Hantera prenumeration