Aktuella utställningar

Älskade korg!
Bundet, flätat och vridet

25.11 2023 - 7.1 2024

Utställningen öppnas av Slöjd i Blekinge. Därefter berättar korgmakare Mikael Svensson från Lilla Silpinge strax utanför Ronneby om sitt arbete med enekorgar.

Älskade korg – Bundet, flätat och vridet är en vandringsutställning, framtagen i ett samarbete mellan Sörmlands museum, Östergötlands läns hemslöjdsförening och Skånes Hemslöjdsförbund.
Blekinge läns Hemslöjdsförening visar korgar från sitt arkiv.

Utställningen lyfter korgen utifrån perspektiv som hållbarhet, eget skapande och historia. I Blekinge ha två slöjdare fått arbetsstipendier och som med sina verk visar sin tolkning av den Blekingska korgtraditionen.

Slöjd i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall presenterar även en mängd olika material och korgar under konstruktion i olika storlekar, former och tekniker.

Svampkorg, bärkorg, papperskorg, varukorg. Korgen som bärhjälp, transport och förvaring har en lång tradition i Sverige och korgmöbler trendar i våra inredningsbutiker. Även i webbutikerna har korgen i digital form en given plats. Däremot finns det inte många korgmakare kvar i Sverige och kunskapen om hur man binder och flätar korgar försvinner bort.

Älskade korg! vill väcka nyfikenhet kring hantverket och visar mångfalden av korgar i Sverige. I utställningen visas en stor mängd korgar, material och korgbindningstekniker från olika delar av Sverige.

Öppettider

tis - fre kl. 11-16
lör - sön kl. 11-15

Adress
Kulturcentrum
Kallingevägen 3
372 30 Ronneby
tel 0457-61 75 00

Kulturcentrum Ronneby Konsthall
En av Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10–15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Konsthallen drivs av Ronneby Kommun.