Artikeln publicerades 11 maj 2022

picknick

Gör din picknick miljövänlig i sommar!

Engångsartiklar, plastpåsar och massa sopor – din mysiga picknick i skogen eller parken kan lätt bli en miljöbov. Här kommer lite tips på hur du kan ordna en miljösmart picknick ute i det gröna.

Att vistas ute i skog och natur gör oss alla gott. Och det allra bästa med att vara utomhus är väl ändå när det är dags att plocka fram matsäcken. Här kommer lite tips på hur du kan göra din picknick lite mer hållbar och miljövänlig.

Så här blir din picknick lite grönare och skönare

1. Undvik engångsartiklar
Ta med några picknickvänliga tallrikar, glas och bestick som du kan diska och återanvända. Ett tips är att köpa porslin på second hand för en billig peng som du kan ha med dig på utflykterna.

2. Lägg maten i glasburkar
Det ser både trevligt ut – och är vänligt för miljön – att ta med sin mat i glasburkar. Vill man göra det extra fint, kan man knyta ett band och sätta en trevlig etikett på glasburken så man vet vad som är vad.

3. Skippa plasten
Lämna plastpåsar, påsklämmor och andra onödiga plast- och engångsförpackningar hemma. Använd hellre små lådor som du kan återanvända. Har ni små barn kan det vara smart att investera i några bambusugrör och en lekfull emaljmugg att dricka saften ur.

4. Kranvatten är godast
Skippa flaskvattnet och ta med vatten hemifrån istället. Passa på att lyxa till det och smaksätt vattnet med lite bär eller citrusfrukter.

5. Undvik engångsgrillen
Om du ska grilla, kom ihåg att använda kommunens grillplatser istället för engångsgrillar. Och glöm inte att köpa grillkol märkt med ”Bra Miljöval”.

6. Extra grön picknick med grönsaker
Testa och skippa köttet och grilla grönsaker istället. Grillade rotfrukter, aubergine och purjolök är en riktig höjdare på picknicken. Till efterrätt är några äppelklyftor på ett träspett smaskens tillsammans med lite kanel och vispad grädde.

7. Förvara maten rätt
Ta med en kylväska så du kan ta hem allt som blir över. Oftast så går det åt mindre mat och fika än vad man tror. Så försök att inte bära med alltför mycket ut på picknicken. Att kasta mat är alltid tråkigt och onödigt.

8. Lämna inga sopiga fotspår
Kom ihåg att städa ordentligt efter er. Ta med en skräppåse och samla allt som ni hittar och som inte hör hemma i skogen.