Fyrfack innebär en ökad service och en bättre miljö

Jennie och hennes son sorterar hushållsavfall

Fastighetsnära insamling förbättrar kvalitén på sorteringen vilket är en stor vinst för miljön, det är även en ökad service för invånarna i Ronneby. Miljöteknik har besökt Jennie och hennes familj för att se hur det nya systemet fungerar hemma hos dem.

Att sortera ut förpackningar och tidningar är inget nytt för oss säger Jennie Fagberg när vi besöker henne hemma i huset på Hulta. Jennie och hennes familj har källsorterat så länge hon kan minnas. Fördelen med de nya fyrfackskärlen är enkelheten.  Att inte behöva köra iväg med förpackningar och tidningar till återvinningsstationen.

Dessutom känner hon att kvalitén på sorteringen blivit bättre.
- Nu är vi ännu mer manade att ”sortera rätt” annars får vi inte plats med det brännbara. Vi har ju dessutom ett blöjbarn nu så den fraktionen fylls säger Jennie.

Jennie upplever att storleken på fraktionerna väl stämmer överens med hur mycket avfall de producerar, och då är de ändå en stor familj på två vuxna och tre barn. Det enda hon upplever som lite trixigt att få plats med är plasten. De använder minimizern till mjukplasten och försöker tänka till redan i affären. Bland annat har de alltid med sig egna påsar och köper alltså inte onödigt med plastpåsar.

Jennie är övertygad om att man som konsument kan tänka till ytterligare för att minska mängden förpackningar, särskilt plast.

Skulle det vara så att inte allt får plats ser de inga problem med att köra iväg det till
närmaste återvinningsstation.
- Jag förstår att fördelningen inte kan passa alla, varje familj producerar ju olika mängd avfall. Vi har till exempel knappt några metallförpackningar alls eftersom vi inte köper konservburkar avslutar Jennie.

Familjen består av:

Mamma Jennie, Pappa Mattias, Ludvig 11 år, Lucas 4,5 år och Hugo 5 veckor.