Artikeln publicerades 12 mars 2024

OTALT

OTALT (Helene Karlsson & Sara Falkstad) är en feministisk konstgrupp baserad i Arvika. OTALT bjuder in dåtidens demokratikämparna Rebecka Svensson och Augusta Tonning till konsthallen och låter besökarna delta i gemensamma läsningar och delande av
berättelser.
OTALTs arbete visas i södra hallen, på Kulturcentrum Ronneby konsthall fram till 19 maj.

OTALT (Helene Karlsson & Sara Falkstad) är en Feministisk konstgrupp baserad i Arvika. Hösten 2023 var OTALT i Ronneby som residenskonstnärer inom AiR Blekinge. Redan då hade vi några trådar i händerna, trådar från våra förmödrar i Arvika. I flera projekt har vi lyft fram berättelser som vi tycker inte har blivit berättade, och i Blekinge var de nyfikna på Augusta Tonning och hennes häst Rösträttskampen, och på kopplingen mellan Värmland och Blekinge som rösträttskvinnor som Brita Crona och Olga Segerberg stod för.

När vi installerade oss i Blekingestugan vid Silverforsen stod det klart att det fanns en närvaro vi inte kunde ignorera - Rebecka Svenssons. I stugan där Rebecka både föddes och dog, och däremellan gav av sitt engagemang och omsorg till kvinno-, arbetar- och nykterhetsrörelsen och slutligen startade det våffelcafé som många har minnen från, levde vi under fyra veckor, gick samma vägar som Rebecka hade gått. Vi läste arkivmaterial, beundrade broderier på folkrörelsers fanor och standar, spanade havsörn, klättrade upp i ekar, gräddade våfflor, smakade på Augusta Tonnings päron och pratade med många ronnebybor. Genom konsten fortsätter vi kommunicera med och hämta kraft från de kvinnor som trots motgångar fortsatte kämpa för våra rättigheter, och de människor som gör sitt bästa för att knyta ihop det samhälle vi lever i idag.

I februari 1908 skrev Augusta Tonning i sin brorsdotters Karins poesialbum, och dessa blad finns bevarade i Augusta Tonnings hem Villa Solvik i Bökevik. Vi bjuder in dig att, vid Rebecka Svenssons skrivbord från Silverforsen, dela med dig av hur det är att vara människa i Ronneby idag, över hundra år senare.

Augusta Tonning (1857-1932) var folkhögskollärare, lantbrukare och rösträttsaktivist som bodde och var verksam i Ronneby. Hon startade totalt 35 lokalföreningar för kvinnlig rösträtt i södra Sverige och var en mycket aktiv resetalare. Bara under 1913 besökte hon 195 platser och höll 105 föredrag, och inte sällan tog hon sig runt till byarna på sin häst Rösträttskampen. I Bökevik skapade hon en samlingsplats för landets rösträttskvinnor i sitt hem, Villa Solvik.

Rebecka Svensson (1879-1954) föddes och dog i sin familjs dagsverkesstuga vid Silverforsen i Ronneby och arbetade inom nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och rösträttsrörelsen. Hon drev en charkuterirörelse tillsammans med sina systrar, satt i stadsfullmäktige för Socialdemokraterna, tog initiativ till IOGT-NTO:s kursgård på Aspan, och var också verksam som skribent och poet. På 1930-talet startade hon våffelcafé vid Silverforsen. Rebecka Svensson hade ett stort nätverk bland Sveriges kultur- och politikpersonligheter och brevväxlade bland annat med Kata Dahlström, Hinke Bergegren och Dan Andersson.