Uteserveringar

Här får du inspiration, information och riktlinjer för din uteservering.

Trenden går alltmer mot att mötas och hänga med vänner på caféer och restauranger. Kan vi sitta utomhus gör vi gärna det, även en lite kylig dag med en skön filt om axlarna om möjlighet finns. En uteservering har ett stort uppmärksamhetsvärde för dig som verksamhetsägare och dessutom ett utmärkt sätt att utöka antalet tillgängliga sittplatser. En trevlig plats som sköts med omsorg slår man sig gärna ner på som kund.

I En guide för Uteserveringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du svar på de flesta av dina frågor kring hur du ska arrangera din uteservering. Guiden innehåller riktlinjer, sådant du behöver tänka på innan du sätter upp din uteservering, råd kring möbler, markiser och parasoller, inramningar, mått att förhålla sig till, tillstånd med mera. Den talar också om vilka olika steg du bör göra för din ansökan. Läs den och låt dig inspireras! Har du frågor hör du bara av dig till kontakterna på sista sidan i guiden.

När det är dags att söka tillstånd kan du söka digital via E-tjänsten - Ansökan för uteservering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Framsidan av Guiden för uteserveringar

Avgifter 2024

Kommunen tar ut en marktaxa för den mark som används för uteserveringar. Det finns en minsta avgift och sedan ett fast pris för varje kvadratmeter som överstiger 50kvadratmeter. Priset utgår från marktaxan som förändras vid årsskiftet varje år.

Basavgift för uteservering - 3257,50kr

Kostnad per extra kvadrat efter 50kvm - 65,15kr

Prisexempel 2024 uteservering på 60kvm=3909kr

Polistillstånd

Glöm inte att du även behöver ansöka om tillstånd hos polisen för att få ha en uteservering på allmän plats, mark du inte själv ägare. Länk till polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information kring detta finns i guiden samt hos polisen.