Artikeln publicerades 2 november 2022

Beslut om plats för museet

Flygbild över Ronneby centrum med platsen utmärkt med en oval cirkel

Den 1 november beslutade Kommunstyrelsen att Ronneby kommun avsätter kvarteren Ture och Ulf med omgivningar för ett framtida museum. Platsen är centralt belägen och har tydliga kopplingar till Ronnebys historia samt ger möjligheter till etappvis etablering av museet.

Med placering av muséet centralt tillförs stadskärnan ett attraktivt besöksmål. I samband med beslutet ger man kommunorganisationen i uppdrag att påbörja arbetet med en detaljplan för att möjliggöra byggnation av museet. Ambitionen att etablera ett museum i Ronneby bygger på ett initiativ av Ronneby kommun tillsammans med Blekinge museum. Region Blekinge stödjer projektet.

En viktig milstolpe har idag uppnåtts i och med att Ronnebys kommunstyrelse pekar ut platsen för ett museum och ger uppdrag att påbörja detaljplanearbetet, säger kommunstyrelses ordförande Roger Fredriksson.

Uppdrag finns sedan tidigare om att genomföra en stadslivsanalys samt trafikanalys för Ronneby stad. Dessa uppdrag kommer nu att samordnas med museiprojektet. Parallellt med planläggning av museitomten har en process inletts där brandstationen flyttas till ett nytt läge. Detaljplaneläggning för detta pågår.

I kommunfullmäktiges avsiktsförklaring gällande Projekt Gribshunden anges att arbetets syfte är att etablera ett internationellt gångbart besöksmål. För att göra ett museum för Gribshunden synligt på den internationella arenan är bedömningen att investeringens storlek är 300–500 miljoner kronor. Det innebär att projektet behöver vara förankrat hos externa partners och finansiärer. Parallellt med utredningar och planläggning kommer därför arbetet med att utveckla museets profil och varumärke att fortskrida liksom diskussionerna om former för framtida drift.