Artikeln publicerades 8 september 2021

Gribshunden i Vetenskapens värld

Missa inte Vetenskapens värld i SVT2, måndagen 13 september! Programmet handlar om Ronnebys sjukna hemlighet, vraket Gribshunden, under titeln ”Fartygen som förändrade världen”.

Gribshunden

Under de dykningar som genomfördes utanför Saxemara sommaren 2019 var ett amerikanskt TV- team på plats. Nyligen hade dokumentärfilmen med det filmade materialet premiär i USA.

Måndag den 13 september visar Vetenskapens värld på SVT2 dokumentären Fartygen som förändrade världen. Kung Hans stolta flaggskepp Gribshunden, som förliste i Bleinge skärgård av oklar anledning 1495, är ett av dessa skepp. Se dokumentären och förbluffas av de hemligheter som döljer sig i havet utanför Saxemara i Ronneby kommun. Avsnittet är tillgänglig på SVT Play redan den 12 september.

Filmen ger bakgrunden till varför Ronneby kommun tillsammans med Blekinge museum och Ronneby musei- och hembygdsförening tog initiativet till Projekt Gribshunden - drömmen om ett museum.

Se Vetenskapens värld – Fartygen som förändrade världen | SVT Play här. Länk till annan webbplats.

Mer om Gribshunden

Projektkontoret Kallvattenkuren är öppet för allmänheten och finns i Ronneby brunnspark, kallvattenkuren. Här hittar du mer information om både Gribshunden och utställningarna där. Länk till annan webbplats.