Artikeln publicerades 15 juni 2021

Premiär för RonnebySlingor - en unik satsning på friluftsliv och natur i Ronneby kommun

RonnebySlingor upplevelser från hav till skog

Nu lanseras RonnebySlingor, en uppsättning leder och slingor i Ronneby kommun som lyfter fram unika platser och historier i kommunen genom landsbygdens egna berättelser.

Utforska Ronnebys unika natur

Från ädelskogarnas möte med havets karga klippor till vidsträckta ängar, hundratals sjöar och gåtfull urskog. Avstånden är korta och intrycken många. Färdvägarna bjuder på historiska berättelser som än idag är levande och häpnadsväckande. Upplev den ödesdigra förlisningen av Gribshunden via brunnstidens glada era till dagens moderna kurort. Låt lederna visa vägen. Färdas ensam eller tillsammans med andra. Under en dag eller flera. Bakom varje vägkrök väntar ett nytt äventyr, där upplevelserna är dina att upptäcka.

Det här är RonnebySlingor

RonnebySlingor består av 7 huvudleder och 12 byaslingor. Längs varje led finns informationsskyltar där du kan läsa om historiska platser och händelser, djur och natur. Flera av lederna är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns även kortare sträckor som är anpassade för barn, där igelkotten Hedda bjuder på roliga fakta och kluriga frågor.

RonnebySlingors kartor

Här kan du hitta kartorna

Hämta din karta på turistinformationen i Ronneby, eller gå in på
ronneby.se/ronnebyslingor.

Hej! Jag heter Hedda Igelkott

Maskoten Hedda visar en Heddaskylt längs en av RonnebySlingorna

Följ med mig på äventyr längs RonnebySlingor! Vi igelkottar är väldigt kloka djur som har funnits på jorden i 65 miljoner år. Så jag kan lära dig allt om djur, natur och historia. Titta efter min symbol längs slingorna. Där hittar du roliga fakta och kluriga frågor. Och vem vet, kanske möter du en av mina igelkottskompisar eller andra djurvänner längs vägen? Vi ses!

Stort tack!

Vi vill tacka alla markägare, samhällsföreningar och många eldsjälar som har gjort det här möjligt, och givetvis även Ronnebys invånare och besökare som bidrar till att vår bygd är ett attraktivt besöksmål. Utan er hade det här fantastiska projektet inte gått att genomföra! Hoppas att vi ses på lederna!

En tjej som går i skogen

Om projektet RonnebySlingor

Lederna har tagits fram tillsammans med de ideella krafterna på landsbygden under två år och öppnas nu upp för såväl invånare i kommunen som besökare utifrån. RonnebySlingor är ett projekt som har genomförts av Ronneby kommun i samverkan med Ronneby kommunbygderåd. Projektet har fått projektstöd från Sydostleader.

Läs mer om projektet RonnebySlingor