Artikeln publicerades 30 oktober 2020

Fyra kommuners bibliotek blir som ett

En person sitter på flera travar av böcker och har en bok i knät som personen läser.

Fyra av länets kommuner satsar nu på en gemensam bibliotekskatalog, vilket innebär att låntagarna i respektive kommun även får tillgång till de andra kommunbibliotekens utbud.

För två år sedan beslutade bibliotekscheferna i Karlshamn-Ronneby-Sölvesborg-Olofström att arbeta för ett utökat katalogsamarbete. Något som nu snart blir verklighet.

– Alla våra låntagare i respektive kommun kommer inom kort att få en bättre service och större utbud i och med det nya samarbetet, säger projektledaren Rolf Andersson.

Det fanns goda exempel på liknande katalogsamarbeten i övriga delar av landet, men Blekinge var en vit fläck på kartan – fram tills nu.

För låntagarna i de fyra kommunerna innebär samarbetet bland annat:

· Ett betydligt utökat bestånd av medier. Efter sammanslagningen kommer nästan 600 000 exemplar finnas tillgängliga.

· Att låntagaren kan beställa, låna och lämna där det passar. Till exempel kan en låntagare beställa en bok via sin dator i Hallabro där hen bor, hämta den i Olofström där hen jobbar och återlämna den i Asarum när hen har vägarna förbi.

· Gemensamma e-medier. För e-boksläsarna innebär detta att de måste ändra sitt konto i Biblio-appen (den app som man lånar e-media i) från till exempel biblioteken i Karlshamn till det gemensamma Blekingebiblioteket.

· Gemensam filmtjänst – Viddla. Låntagarna kan se strömmande film med hjälp av sitt bibliotekskort. Filmtjänsten finns sedan tidigare i Sölvesborg och Olofström men är ny för Karlshamn och Ronneby.

– Förenklat kan man säga att de fyra kommunernas bibliotek blir ett bibliotek, säger Rolf Andersson.

- Det är så kul att det nu äntligen blir av och våra låntagare kommer att kunna låna så många fler böcker efter sammanslagningen, säger Therese Emilsson Persson, Bibliotekschef, Ronneby kommun.

För att det nya samarbetet ska fungera måste biblioteken i respektive kommun spärra alla sina låntagare som måste skriva på ett nytt lånekortsavtal.

– Detta är nödvändigt då alla måste godkänna att deras personuppgifter får delas i detta större sammanhang, säger Rolf.

Sammanslagningen kommer att ske under en treveckorsperiod. Först ut är Ronneby och Karlshamn den 23-24 november. Sedan är det Olofströms del den 1-2 december och sist ut är Sölvesborg den 7-8 december.

– Detta är det största som hänt i biblioteksvärlden i Blekinge sedan datoriseringen, säger Rolf Andersson.

Anledningen till att inte Karlskrona kommun ingår i länssamarbetet beror på att de efter den första dialogen valde att inte vara med.

– Men de är alltid välkomna om de ändrar sig, säger Rolf.

Projektet har bland annat bekostats med bidrag från Kulturrådet.

För mer information kontakta: Rolf Andersson, projektledare för Blekingebiblioteken, på telefon 0454-812 41.

Se Blekingebibliotekens introduktionsfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster