Nyheter

Följ med på resan att bygga ett museum genom att ta del av aktiviteterna i Projekt Gribshunden och Kallvattenkuren.


  • Marinarkeologer från VRAK
    VRAK undersöker Gribshunden
    Den här veckan undersöker marinarkeologer från VRAK Museum of Wrecks Gribshundens vrakplats. Se inslaget här.
    Läs mer

  • Fotografi på pyssel: Färgglada pärlor i trä och glas, garnnystan, broderigarn, armband i träpärlor, halsband i glaspärlor, rosa filttyg, tre dekorerade medeltida pengapungar.
    Påsklov v.14
    Välkommen till oss på påsklovet! Här kan du pyssla, ta del av vår tillfälliga utställning med rustning och kläder, gå på äggjakt och lära dig mer om Ronnebys historia. Läs mer här.
    Läs mer

  • Hand som håller tre små kanonkulor bärgade från vraket Gribshunden.
    Nya fynd från Gribshunden
    Tio kanonkulor från Gribshunden, funna för många år sedan av en privatperson, lämnades nyligen in på Kallvattenkuren för att ingå i samlingen av föremål från skeppet. Se inslaget här.
    Läs mer

  • Pysselmaterial: rörliga ögon, glitter, filttyg i glada färger, glittriga piprensare, flaskfärg, penslar. Frigolitfiguer: en med blå mantel och glittrig krona och en guldmålad figur.
    Sportlov v.8
    Välkommen till oss på sportlovet! Här kan du pyssla, gå på bokstavsjakt och ta del av vår utställning och lära dig mer om Ronnebys historia, Gribshunden, guldgubbarna från Västra Vång och mycket mer hela veckan. Läs mer här.
    Läs mer

  • Tunnor för lagring av varor
    Pyssellov på Kallvattenkuren
    Under hela sportlovet kommer ett stort pysselbord stå uppdukat hos oss! Här kan du rita egna stävfigurer och guldgubbar, designa din egen vapensköld eller riddarbanér. Klipp och klistra en 3D-kopia av skeppet Gribshunden! Läs mer här.

    Läs mer

  • Peter Danielsson porträtt
    Föreläsning 16 februari- Maktkamp så in i Norden
    Vi har återigen glädjen att välkomna Peter Danielsson, (hembygdskonsulent i Kalmar läns hembygdsförbund) som gästföreläsare. Denna gång berättar Peter om Gustav Vasas motståndare med fokus på unionskungen Christian II.
    Läs mer

  • Flygbild över Ronneby centrum med platsen utmärkt med en oval cirkel
    Beslut om plats för museet
    Den 1 november beslutade Kommunstyrelsen att Ronneby kommun avsätter kvarteren Ture och Ulf med omgivningar för ett framtida museum. Platsen är centralt belägen och har tydliga kopplingar till Ronnebys historia samt ger möjligheter till etappvis etablering av museet.
    Läs mer

  • Arkeologisk utgrävning på åker
    Mötte du Ronnebys arkeologi?
    Även i år var intresset stort för eventet "Möt Ronnebys arkeologi - från skog till hav". Under eventet presenterades de senaste fynden från utgrävningarna i Vång och på Gribshunden.
    Läs mer

  • Poster för konferensen IKUWA7
    Deltagande i konferensen IKUWA7.
    Torsdagen 9 juni 2022 berättade vi om Ronneby kommuns museiprojekt på konferensen IKUWA7, internationell marinarkeologisk konferens i Helsingfors. Gribshunden presenterades på mer än ett håll, men vi deltog i sessionen: "Gribshunden: archaeological science."
    Läs mer

  • Barn som pysslar
    "Det blir intressant om det är kul"
    Under våren 2022 har vi besök av 6 klasser från låg- till högstadiet som deltar i vårt pedagogiska projekt. Målet är att få input och idéer från barn och unga kring vad de tycker är intressant och hur de vill uppleva berättelserna om Gribshunden och Vång i ett framtida museum.
    Läs mer