Massmanska kvarnen

Del av fasaden massmanska kvarnen

Kvarnbyggnaden vid Ronnebyåns vattenfall är en av Kulturkvarterens bevarade byggnader. Här bedrivs kulturverksamhet i form av utställningar, dans i samarbete med Dans i Blekinge samt Artist in residence A.I.R. Blekinge, i samarbete med Konst i Blekinge.

Färgstarka bruksföremål i emalj

Årets emaljutställning tar utgångspunkt i Kockum Emaljs egen marknadsföring av produkterna genom 1900-talet. Välkommen till en nybyggd utställning där man kan se Kockums emalj som konsumenterna har sett dem i butiker och kataloger. Fotografier från utställningar och produktkataloger visas tillsammans med ett urval av Kockums emalj från Ronneby Kommuns samling.

Här finns både storsäljaren från världsmarknaden: vita emaljföremål med blå kant till sjukhusen världen över och den välkända gräddgula serien med grön kant som fanns i ett flertal av svenska hem. Barnservisen med dekor av Einar Nerman från 1925 finns också med och även Sigurd Perssons populära nytolkning av kaffepannan i starka, klara färger. Arne Erkers färggranna skålar är ännu ett exempel på väldesignade produkter som har blivit klassiker i heminredningen.

Öppettider: tisdag – söndag 12–16. 19 juni – 1 september 2019

Bild på Kockums produkter från strax efter 2.världskriget. Havens vägar åter öppna...

Kockums reklambild från 1945-46.

Ateljestipendium

Sommaren 2019 kommer nedre planet att disponeras som ateljé av den konstnär boende i Blekinge eller med anknytning till Blekinge som tilldelas Ateljéstipendium.

I samarbete med:
Konst i Blekinge, www.konstiblekinge.se/  länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Dans i Blekinge, www.dansiblekinge.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

A.I.R Blekinge Baltic One

5 konstnärer var hösten 2017 inbjudna att delta i ett konstnärligt residens med bas i Ronneby. Residenset erbjöd tid, plats och resurser för konstnärlig utveckling. Massmanska kvarnen Residenset var bas och arbetslokal under tre veckor.

Adress: Möllebacksgatan 3, Ronneby