Artikeln publicerades 31 augusti 2023

Emelie Röndahl

Morrhår

18.11 2023 – 7.1 2024

Utställningen öppnar den 18 november med vernissage kl.13 och kommer även att presenteras digitalt.

Emelie Röndahl visar på Kulturcentrum Ronneby konsthall handvävda ryor som fyller rummet med bedrövliga, håriga väsen. Bland annat ett porträtt av en enorm död hund, av kroppar och ett självporträtt med hamster.

Utställningens titel, Morrhår, refererar till styvt noshår som tjänar som känselorgan på vissa djur. Morrhår är ett kroppsligt instrument som läser av fysisk information i andra kroppar eller ytor. Morrhår är även känselspröt och skydd. Rya är en traditionell skandinavisk vävteknik som historiskt har använts till värmande täcken som imiterar fårskinn där den håriga sidan ligger tungt mot kroppen.

”Jag väver ryor med motiv som jag vill vara med. Det brukar kännas intimt att väva någons ansikte, peta i någons mun och ögon. Motiven blir genom tekniken till anonyma håriga väsen med en bedrövlig uppsyn. Dessa vill ge associationer till det uppenbart sorgsna nere i den trassliga underjorden av inre bilder.”

Emelie Röndahl (1982) är en vävande konstnär som bor och arbetar i Falkenberg. Utbildad vid HDK-Valand och Oslo Konsthögskola. 2022 disputerade hon på sin avhandling ”Crying rya – a Practitioner’s Narrative Through Hand Weaving” i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet.