Artikeln publicerades 25 april 2023

Iwona Zając

Return
22.1 - 13.3 2022

Kulturcentrum Ronneby konsthall lärde känna Iwona Zając i samband med projektet Art Line som var ett treårigt konstprojekt där 5 Östersjöländer deltog. Vi fängslades av hennes muralmålningar, berättelserna och respekten för varvsarbetarna och människorna i Gdansk. 

Iwona Zając utforskar teman som längtan, drömmar, anknytning och det förflutna. Konstnärens praktik bär en respekt för hårt arbete som blir en beståndsdel av hennes verk.

Under projektet Art Line bjöds hon in till Sverige och Blekinge. Här invigdes hon i länets traditioner och Blekinges traditionella hängkläden; kompositionen, brodöserna, gemenskapen och tålamodet. I verket Patience (tålamod), en broderad muralmålning, känner man igen blekingesömmens speciella blomrankor.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall och Konst i Blekinge är stolta över att presentera dessa som en hyllning av historierna om människors liv på båda sidorna av Östersjön.

Iwona Zając är född 1971 i Polen. Utbildad på Gdansk Academy of Fine Arts 1999 och, sedan 2017, doktor i konst vid samma institution.

Foto: Anders Bergön