Mårten Nilssons hängande skulptur

MÅRTEN NILSSON

Crochet garden

NORRA KONSTHALLEN 23 JANUARI - 14 MARS

Nilssons konstnärliga rum påminner om såväl en hemlighetsfull trädgård som experimentens dolda bakgård. Lump, trasor och gamla fina textilier får här genomgå förvandlingen till något annat, löses upp, omdanas, färgas in för att fogas samman. Fibrernas frön slår skott och bygger väldiga rotsystem som sträcker sig efter rummets näring, stammar och grenar spirar längs vindlande banor och växer till buskar och snår, sega törnen och susande kronor.

”Som grafiker har jag alltid inspirerats av mönster och upprepningar. 2010 började jag att arbeta tredimensionellt och mönstren bröts upp och blev natur.
Titeln ”Crochet Garden” anspelar på det material som projektet ”Spaced light ground” är tillverkat av och som tog sin början 2013. Det är virkade dukar och överkast inköpta från loppisar som sen formats till växtliknande delar. Dessa färgas in i akryl och bildar organiska installationer. Spaced light ground finns i tre versioner, Magenta, Ockra och Sap green. Av delar som blir över skapar jag herbariumliknande verk som ramas i olika format. I utställningen finns även projektet ”Thorns” som är inspirerat av en gammal tapet från 1700-talet och som anspelar på förgänglighet. Jag rullar papper till rör som limmas till fraktaler. Dessa sätts ihop till moduler i olika storlekar som hängs i taket, på väggen eller står på golvet. Till Ronneby har jag format törnet i spiraler som hänger från taket och sakta vrider sig med hjälp av en motor. ”

Mårten Nilsson är född 1963 och utbildad på Grafikskolan Forum i Malmö 1987-92.

Spaced light ground - m å r t e n n i l s s o n (dinstudio.se) Länk till annan webbplats.