Ageless water Eternal colour BLUE

and Sisters spinning the thread

Jeanette Schäring

Från grönt till blått av indigoväxter, med färgningsprocesser som binder jorden och havet med himlen. Blått är inte bara en nyans; det är natur och ekologi, en väv av ljus, energi, sinnlighet och rörliga kroppar. Det är processer av jord, bakterier, vatten, känslor och ett kroppsligt engagemang.

Ageless water, Eternal colour BLUE - en utställning, ett färglabb och en vision om livet som färg och om oss människor som del av en värld av mikrober och vatten.

Systrar spinner tråden - i den fysiska rörelsen blir vi partiklar, vi skapar tillsammans möjligheter och tankar, det gamla vävs in i det nya och med mystiken förflyttar vi oss in i en ny framtidssyn. Vi är alla sammanlänkade. Möten och synapser skapas i sinnenas spår!

Färg och fibrer som kulturell värdebärare och hållbar ekologisk inspiration.

- Jag använder färg från naturen som en social, kulturell och förnimbar kommunikation mellan natur, djur och människa samt som indikator för vårt ekosystem.Experiment med mikroorganismer, bakterier, biokemiska färg- och vattenprocesser gör sommarens utställning till ett laboratorium med material som växer, pulserar och förändras över tid.

Vad betyder det att vara människa i en tid av snabb ekologisk och social förändring?
Hur kan vi skapa ett mjukare samhälle?

Utställningen är en socialekologisk och samhällsengagerad konstutställning, jag vill med den diskutera och visualisera miljö, vatten, skörhet, skönhet, föränderlighet, ljus och andlighet, delande av kunskap och resurser som kan bygga motståndskraftiga samhällen (resilience samhällen), samt vidga begreppet växtfärgning med ett brett hållbart perspektiv med ett ansvar för världen där färg från växter får ett ökat värde och kan ta plats i samtidskonsten.

Utställningen sker i samarbete med lokala odlare och spinngrupper.
Performance, workshops och story-telling kommer att ske under utställningsperioden.

Jeanette Schäring
Masterexamen, Textilkonst vid HDK 2006.
Schäring arbetar med konstnärlig forskning med färg från växter, vatten och ljus och färgen från växters djupa förbindelser med oss människors perception, liv, visdom, hälsa och hur vi använder våra sinnen och sensualitet för att förstå komplexitet, materialitet och andlighet i vår värld. Schäring använder ett etiskt och ekologiskt filosofiskt förhållningssätt till natur och färg som en indikator på vårt känsliga ekosystem.
Hon arbetar med att vidga begreppet växtfärgning – och hur naturlig färgning kan ta plats i samtidskonsten. Startade 2014 en högskolekurs på 7,5 poäng vid Steneby, Göteborgs universitet.

www.jeanettescharing.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.