Brodera på stickat

9 april - 29 maj

Brodera på stickat

En utställning av Britt-Marie Christoffersson

Eftersöm, läggsöm, franska knutar och ”hopsnörpningar” Tillsammans med en rad andra stygn och sömmar är de utgångspunkten för Britt-Marie Christofferssons utställning Brodera på stickat, hennes tredje i ordningen om handstickning.

I konsthantverk- och sticksammanhang är textilformgivare Britt-Marie Christoffersson ett känt namn. Under flera decennier har hon arbetat med och fört sina erfarenheter vidare kring handstickning. Den stora stickboomen i slutet av 1970-talet påverkade hennes intresse för stickning. Samtidigt slogs hon av hur stickning lyste med sin frånvaro på de textila utbildningarna. Förmodligen beroende på att det inte ansågs platsa bland övriga textila tekniker, vilket i sin tur motiverade henne att forska vidare.

För att lära sig mer om hantverkets tekniska förutsättningar stickade hon nästan 1000 prover efter beskrivningar, de flesta hittade hon i utländsk litteratur. Och med hjälp av provlapparna tog hon fram ett studiematerial som kompletterades med en dokumentation av den svenska stickningens mönstertradition. Arbetet innebar åtskilliga studiebesök på olika museer.

Tillsammans med plagg inspirerade av all nyvunnen kunskap presenterade hon sedan materialet i utställningen Gamla mönster, nya tröjor, all världens stickteknik på Hallands Konstmuseum 1990. Femton år senare visades Stickning – ett hantverk att utveckla där hon med hjälp av kända sticktekniker pekade på den kreativa processen, på utveckling och variation och på hur en idé föder en annan.

I den aktuella utställningen Brodera på stickat fortsätter Britt-Marie Christoffersson at visa på handstickningens möjligheter, den här gången utifrån bekanta stygn och sömmar. Precis som med stickning i övrigt är alternativen oändliga när det gäller intressanta kombinationer.

Britt-Marie Christoffersson tilldelades Region Hallands kulturpris 2011. Hennes arbete såväl stickat som nedtecknat, utgör en värdefull källa för vidare studier och doneras succesivt till Hallands Konstmuseums stickarkiv.