Uno Svensson - en konstnär med värdegrundad framtidssyn

28 juni - 31 augusti

Uno Svensson - En konstnär med värdegrundad framtidssyn

MINNESUTSTÄLLNING
Uno Svensson 1929 – 2012

  Inbjudan till diskussionsmöte onsdag 27 augusti kl. 19.00

 I samband med den pågående minnesutställningen inbjuds allmänheten till ett diskussionsmöte rörande Uno Svenssons konstnärskap. Vi börjar med en rundvandring i utställningen och tar som utgångspunkt för diskussionen några utvalda verk. Vi vill ge en såväl historisk som idémässig bakgrund till hans val av teman och uttrycksformer.

Diskussionsmötet avslutas med några videoinspelningar av Uno i sin ateljé.

Varmt välkomna! Fri entré

Ett urval av Unos konstverk visas och diskuteras på temat

Unos konstnärskap präglades av en stramhet som manar till eftertanke. Han krävde respekt för livet vilket han skildrat i några betydelsefulla konstnärliga epoker som:

  • Anatomiska tecken
  • Undrens tid
  • Människobilder

Man skall inte uppfatta Uno som en domedagsprofet han är snarare en sträng domare som angriper avhumanisering och civilisationens dekadens. Men hans sargade dockor symboliserar inte bara tillfälliga bomboffer, utan påminner om alla människor som på olika sätt har drabbats av våld.

Uno Svensson arbetade med måleri, grafik och skulpturer/objekt och han skapade stora verk i trä lika gärna som miniatyrer. Bland hans välkända verk finns den slitna docka, som han hittade på en marknad i Paris och som har varit förebild för den plågade individen i hans skildringar.

Unos konstnärliga skicklighet kommer kanske främst fram i hans omfattande litografiska produktion av vilken vi visar ett urval.

Uno Svensson belyser individens dilemma i krig och katastrofer och han uppmärksammade och varnade tidigt för manipulation med gener och urval av individer. Därmed förblir han aktuell i vår tid!