Nordiska Ögonblick

8 juni - 25 augusti

Nordiska Ögonblick

Lena Amstrand och Anne Østergaard

Anne Østergaard och Lena Amstrandär representanter för ett typiskt nordiskt akvarellmåleri. Deras motivval skiljer dem något åt, men man anar en stor känslighet i handlaget med det pigmenterade vattnet. Resultatet, när färgerna medvetet eller med behärskad spontanitet reagerat mot varandra, blir som ett lugn efter stormen. Båda konstnärerna var representerade i den stora juryvalda utställningen Nordisk Akvarell 2007 i Ronneby. De har sedan dess haft yrkesmässigt utbyte av varandra.

Hos Anne finner man en humoristisk blinkning åt publiken. Det finns något glädjefullt och ibland dråpligt i hennes akvareller. Djur finns ofta med i Annes motivvärld. Med etologisk skärpa lyckas hon få rinnande vatten på vitt papper att bli trovärdiga bilder av djurs beteende och gestalt.

Lena hör till den skara akvarellister som har arkitektyrket som en andra profession. Det finns en speciell estetik med ett sagoskimmer i hennes måleri. Hon tycks vänta ut varje pigmenterad droppe på pappret, i syfte att ta reda på vad det vill bli av den, om den får utvecklas i relativ frihet. Naturmotiv dominerar Lenas måleri där man tycker sig känna dofter och fuktighet i atmosfären.

Hos de båda akvarellisterna anar man glädjefull experimentlusta. Det är också skälet till att de anlitats att hålla i var sin akvarellkurs två veckoslut i juli på Kulturcentrum i Ronneby

Fredrik von Platen