Jonathan Josefsson

23 mars - 19 maj

Jonathan Josefsson

Jag arbetar med intuitiv improvisation för att skapa en abstrakt färgvärld där jag kan drömma mig bort och släppa funderingar om livet.

Född i Göteborg 1978. Utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg mellan 2001-2007. Arbetar sedan 2007 på heltid som konstnär med bas i Göteborg men med hela världen som arbetsfält.
Jonathan Josefsson, skapar framför allt textila och måleriska konstverk. Han började som graffitimålare i de tidiga ungdomsåren och det har bidragit till att Jonathan blivit intresserad av annan konst och utbildat sig till konstnär. Konstnärskapet tog fart omedelbart efter examen, delvis tack vare stora stipendier från bl.a. Konstnärsnämnden.

Jonathan Josefsson vill arbeta med hela kroppen när han skapar, därför jobbar han ofta med stora format. Graffitin har han utvecklat genom att ständigt experimentera med nya uttryck, material och former.
Under tiden på konsthögskolan började han med tuftning. Under examensutställningen på Röhsska museet visade han 15 tuftade mattor och det blev begynnelsen på inbjudningar till gallerier, konsthallar, gatumåleri och offentliga utsmyckningar i hela landet.
Jonathan Josefssons tuftade mattor är en form av ryamattor - men utan knutar eftersom tuftning inte sker för hand utan med en särskild tryckluftspistol. En finmaskig väv spänns upp och ullgarnet skjuts in från baksidan, sedan klipper pistolen av tråden.
Jonathan hänger helst mattorna på väggen, men det är riktiga mattor som funkar lika bra på golvet.
Vid utställningar brukar han mixa sina tuftade mattor med stora och små målningar, i akryl, tusch eller sprayfärg. Måleriet är färgglatt och ofta stort, man ser tydligt inspiration från graffitin. Det är ofta abstrakt och fartfyllt. Riktningar är tydliga och det finns ett djup i de abstrakta landskapen.