Artikeln publicerades 5 juli 2021

Kannor från Kockums i monter

LARS STENSTAD

En betraktares universum

Galleriet 16 juni - 29 augusti

I sommar visar Kulturcentrum en retrospektiv med Ronneby-födde konstnären Lars Stenstad som med sin färgstarka konst i grafik och kollage satt bestående avtryck i svensk konst.
Stenstad föddes 1921 och växte upp i Påtorp, Ronneby. Han sökte sig tidigt influenser från när och fjärran, studerade konst i Malmö och Stockholm där han senare bosatte sig, samt företog studieresor till Frankrike, Spanien och Island vilka lämnade stora avtryck.

Med tiden utvecklade Stenstad sitt unika bildspråk med stor dynamik i färg och komposition vilket lämpade sig bra till hans många offentliga gestaltningar i emalj, textil och måleriska material. Hans konst har visats på många platser jorden runt och som ordförande i KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och intendent på Konstnärshuset hade han en central position i det svenska konstlivet, kopplingen till Blekinge var samtidigt stark hela livet. 1950-51 utförde Stenstad den stora väggmålningen i dåvarande Ronneby Stadshus, idag Ronneby Teater. Efter att nya stadshuset stod klart 1970 flyttades den dit där den i dag hänger i Hobysalen.

Utställningen innehåller ett urval av verk från familjen Stenstad samt från Ronneby kommuns konstsamling.