Hobyleden

Hobyleden är en miljö - kultur - naturvandringsled. På leden finns skyltar om kulturlämningar och om intressanta växter och biotoper. Leden går genom ett historiskt intressant område med färdleder omskrivna sedan Valdemar Atterdags tid. En del sägner om torp och folktro har dokumenterats.

Leden är totalt 18 kilometer lång, men kan vandras i etapper. Kartor om leden finns uppsatta vid Sjöarp och vid Salsjön. Ta på dina vandringsskor och njut av en hel dag i skogen med fina naturupplevelser och intressanta spår efter människans strävsamma liv. Hobyledens 18 km långa sträckning erbjuder vandraren en omväxlande promenad genom många skiftande miljöer och platser. Vid Salsjön och Blanksjön finns rastplatser för bad och vila.

Hobyleden är dragen över en milsbred bergbunden höjdrygg mellan Bräkne-Hoby och Ronneby, som har utgjort en naturlig och otillgänglig gräns mellan dessa kulturbygder. Det berättas att resanden mellan dessa byar behövde eskort med sig som skydd mot rövare. Leden går genom vacker Blekingenatur med snabba växlingar av dalar och höjder. De äldsta spåren man kan se kommer från istiden.