Artikeln publicerades 5 juni 2019

Satsning på nya bussturer

Buss som kör på en somrig landsväg.

Från och med den 17 juni införs nya bussturer, framför allt på landsbygden i norra delarna av Ronenby kommun. Med Öppen närtrafik blir det möjligt att resa till platser som inte har allmän kollektivtrafik.

Nu satsar Ronneby kommun i samarbete med Blekingetrafiken på nya bussturer. Trafiken berör främst de mindre orterna i den norra kommundelen.  

 - Vi vill knyta ihop stad, land och hav, säger Ebon Kaisajuntti, landsbygdsutvecklare i Ronneby kommun.

De nya bussturerna börjar att gälla från och med den 17 juni när Blekingetrafikens sommartidtabell startar. Projektet är på försök under två år; 2019 och 2020. De nya bussturerna gäller för bland annat Järnavik, Bräkne-Hoby, Hallabro och Hallabro, Backaryd, Bräkne-Hoby, Belganet och Eringsboda.

- Det bygger mycket på anropsstyrd trafik, det vill säga turen ligger i tidtabellen men vi kör bara om någon ringt och bokat, säger Pär Welander, trafikchef på Blekingetrafiken.

Öppen närtrafik

Eftersom det inte finns bussförbindelser till alla platser erbjuds även resealternativet Öppen närtrafik. Det gör det möjligt att nå adresser och platser som saknar allmän kollektivtrafik. Det enda som krävs är att man ska ha längre än en kilometer till närmaste busshållplats, eller att ingen kollektivtrafik går den dagen.

Under fredagar och lördagskvällar kommer man att kunna åka buss från Ronneby lite senare på kvällen till Backaryd, Hallabro och Öljehult.

- Vi ville kunna erbjuda ungdomarna detta, men det kan ju vara intressant för även andra, säger Ebon Kaisajuntti.

Under Tosia Bonnada´n och Östersjöfestivalen i Karlshamn kommer det att gå extra naturer till Backaryd, Hallabro och Öljehult.

Arbetspendla på sommaren

En annan nyhet är att man kommer att kunna åka från Bräkne-Hoby och ut till Järnavik tidig kväll, och tillbaka sen kväll. I satsningen ingår också att det kommer att bli möjligt att arbetspendla på sommaren mellan Eringsboda och Ronneby med anropsstyrd trafik och mellan Eringsboda och Holmsjö, för att sedan kunna ta sig vidare med Krösatåg mot Karlskrona eller Emmaboda.

Från Johannishus och Listerby blir det fler bussturer, vilket kommer att underlätta arbetspendling till Ronneby och Karlskrona – och ge möjlighet att vara tidigare på arbetsplatsen och åka hem senare på eftermiddagen.

Läs mer om nya bussturerna på Blekingetrafiken.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster