Artikeln publicerades 28 februari 2019

Årets kalkning på gång

Det är dags för årets kalkning av sjöar, bäckar och våtmarker. Först ut är helikopterkalkningen och i vår kalkas även vissa sjöar med båt.

Preliminärt börjar kalkningen med helikopter i Ronneby kommun på fredag 8 mars med början i kommunens nordvästra del. Arbetslaget fortsätter sedan österut och är troligen klara på måndag 11 mars längs Listerbyån och Nättrabyån. Senare i vår kommer åtta sjöar att kalkas via båt. Totalt kommer 506 ton att spridas. Det motsvarar ungefär 12 fullastade bulkbilar med släp.

Främst är det kommunens norra delar som berörs, delvis även en bit in i Tingsryds kommun vid Bräkneån. En komplett lista över objekten som ska kalkas finns på www.ronneby.selänk till annan webbplats. Klicka dig vidare genom nyheten på förstasidan eller sök på ”kalkning”. Även tidpunkterna för start och slut på kalkningen uppdateras på hemsidan.

Det är Movab AB och dess underentreprenör Laroy Flyg AB som utför kalkningen för kommunens räkning. De har gjort detta arbete många gånger förut och det brukar fungera smidigt.

Allmänheten kan tänka på att inte befinna sig ute på sjöarna dessa dagar. Det kan också bli kortvariga störningar i vägtrafiken på platserna där helikoptern förses med kalk. Djurägare bör se till utegående djur som kan bli störda av helikoptern.