Artikeln publicerades 17 juni 2021

Färg och form på Kulturcentrum

KulturcentrumJuni2021

Utställningar på Kulturcentrum!

Inte mindre än fyra utställningar att njuta av nu på Kulturcentrum i Ronneby. Läs mer om dem nedan.

Öppet tisdag-fredag 11-16, lördag-söndag 11-15.

Fri entré!

JESPER NYRÉN

The light of day

NORRA KONSTHALLEN 12 JUNI - 29 AUGUSTI

Jesper Nyrén arbetar med ett förtätat landskapsmåleri där platser samlas in, processas och destilleras. På dukens yta bildar de ett partitur som spelas utifrån ljusets valörer, färgernas spektra och atmosfärens densitet. Allting vägs och testas minutiöst för att samspel och dynamik ska ljuda i exakt rätt klang. Målningarnas färgfält för tankarna till geologens sedimentprover och meteorologens tabeller. Marken och himlen spänner mot varandra och däremellan utspelar sig dramatiska drabbningar och stilla sken om vart annat, solnedgångar över fälten, kristallklara morgnar i skärgården och kulna höstdagar i skogen, i Nyréns arbete är de alla del av en symfonisk helhet.

Jesper Nyrén är född 1979 i Sala och utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

www.jespernyren.com Länk till annan webbplats.

KLARA BERGE

Flicker Light, Shimmering Dark

SÖDRA KONSTHALLEN 12 JUNI - 29 AUGUSTI

"Med min konst vill jag lyfta vikten av kontemplativa rum, skapa utrymme för förundran och en upplevelse av magi i tillvaron. Genom materialiteten närmar jag mig det immateriella och det ordlösa, letar efter dörrar in till mentala sfärer för att skapa rumsligheter att kliva in i med både kropp och sinne."

I Klara Berges textilbaserade konst bildar ljus och material ett eget språk som vänder och vrider på perception och stämning. De sköra garntrådarna viras till ljusknippen, trumskinn och svävande former och för tankarna till såväl den textila hantverkstraditionens nedärvda kunskap som till science fiction. Ljuset löper längs fibrerna mot det stora okända utanför synfältet, bortom det logiskt begripliga och in i erfarandet. Berge arbetar ofta storskaligt och installationernas taktilitet gör något med skalan på rummet, får ögonen att skifta fokus, lämnar plats för förvandling. Fibrer och färg blir till ljus och virar in en del av verkligheten i det okända.

Klara Berge är född 1987 i Helsingborg och utbildad på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg.

klaraberge.com Länk till annan webbplats.

LARS STENSTAD

En betraktares universum

Galleriet 16 juni - 29 augusti

I sommar visar Kulturcentrum en retrospektiv med Ronneby-födde konstnären Lars Stenstad som med sin färgstarka konst i grafik och kollage satt bestående avtryck i svensk konst.
Stenstad föddes 1921 och växte upp i Påtorp, Ronneby. Han sökte sig tidigt influenser från när och fjärran, studerade konst i Malmö och Stockholm där han senare bosatte sig, samt företog studieresor till Frankrike, Spanien och Island vilka lämnade stora avtryck.

Med tiden utvecklade Stenstad sitt unika bildspråk med stor dynamik i färg och komposition vilket lämpade sig bra till hans många offentliga gestaltningar i emalj, textil och måleriska material. Hans konst har visats på många platser jorden runt och som ordförande i KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och intendent på Konstnärshuset hade han en central position i det svenska konstlivet, kopplingen till Blekinge var samtidigt stark hela livet. 1950-51 utförde Stenstad den stora väggmålningen i dåvarande Ronneby Stadshus, vilken senare flyttades till det nya stadshuset där den hänger i Hoby-salen än idag.


Utställningen innehåller ett urval av verk från familjen Stenstad samt från Ronneby kommuns konstsamling.

SOMMARDUKNING MED KOCKUMS EMALJ

FOAJÉN 12 JUNI - 29 AUGUSTI

Med föremål av Jens Quistgaard och andra formgivare.

Koppar, muggar fat och kaffekannor. Låt dig inspireras av Kockums emalj och duka färggrant i sommar. Och varför inte sätta fram grytan med nypotatis på bordet? Kockums emalj tillverkade husgeråd och service i många fler färger än det välkända blåvita och gräddgula.

Se även delar av Jens Quistgaards serie Kobenstyle som emaljerades på Kockums Emalj Ronneby för företaget Dansk designs.

Ett urval från Ronneby kommuns emaljsamling ur vilken vi löpande visar nya föremål.

Kulturcentrum Ronneby Konsthall är en av Sveriges största konsthallar. Här visas regional, nationell och internationell samtidskonst, konsthantverk och design i världsklass. Med vår totala utställningsyta om 1500kvm uppdelat på tre hallar kan vi erbjuda konstupplevelser på ett säkert och ansvarstagande sätt och vi följer noga folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande hygien och avstånd.

Mer information hittar du här: Kulturcentrum Länk till annan webbplats.