Konst

Bild på Bäckahästen i Brunsparken

I Ronneby Brunnspark finns flera fina konstverk. Vid Trollsjön står trollen och framför Brunnshallarna sitter Per Hasselbergs kända skulptur Grodan.

Mer om de olika konstverken går att läsa under respektive konstverk. På Brunnsparkskartan är samtliga konstverk markerade för att du lätt ska kunna hitta dit och uppleva skulpturerna i verkligheten.

Bäckahästen

I folktron är Bäckahästen en översinnlig vattenvarelse som uppehåller sig i eller i närheten av vatten. Hans vilja är att dränka sitt offer efter att ha lurat barn eller vuxen att sitta upp på hans rygg. Lekskulpturen installerades 1987 skapad av Esse Adolfsson som bodde i Kuggeboda, Ronneby, fram till sin död 1996. Esse Adolfsson har genomgått utbildningar inom träbildhuggeri, skulptur, slöjd, grafik och måleri. Hans konst finns representerad runt om i landet, han har haft separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar.

Grodan

Skulpturen föreställer en ung kvinna sittandes som en groda med en liten groda framför henne. De grodliknande dragen kan få sin förklaring genom att det franska ordet för tonårsflicka är une grenouille, vilket betyder just groda. Idén kom till konstnären Per Hasselberg när hans modell satt sig ner för att vila. Han påbörjade skulpturen 1888 och sägs symbolisera naturlivet.

Per Hasselberg var uppväxt i Blekinge och begav sig vid unga år till Paris, samlingspunkt för dåtida konstnärer. Bildhuggaren Francois Jouffroys blev hans läromästare. Per Hasselberg fick sitt genombrott med Snöklockan, presenterad vid 1881 års Paris-salong. Han var en beundrare av den franska skulpturens teknikideal, men valde nordiska motiv.

Gubbkvinnan

Kjell Hobjer föddes 1951 i Överluleå. Efter två år på barnhem och i fosterhem återförenades han med sin far 1953. Kjell Hobjer är först och främst målare, men har även experimenterat i andra material som glas och metall. Hans geometriskt mönstrade "gubbar" i gouach och filtpenna är välkända. I sina verk uttrycker han människans utsatthet och riktar kritik mot dagens verklighet. 1987 installeras plåtskulpturen Gubbkvinna i Brunnsparken.

Tidens gång och Tidens spegel

I den japanska trädgården finner du konstverken Tidens gång i röd granit om symboliserar livet från noll till slut och Tidens spegel. Tidens gång väger runt 4,5 ton och liknar en grodd som med kraft arbetar sig ur frukten. Lite längre in i trädgårde står Tidens spegel, en gråsvart sten i granit. En sten som är avsågad strax ovanför mitten med en del utformad till en vattenskål. Konstnären Fukiko Nakabayashi menar att regnet fyller skålen som blidar en spegel för tiden, årstiderna, generationerna och epokerna. Vattenskålen är ett attribut som finns i de flesta japanska trädgårdarna.

Fukiko Nakabayashi arbetar främst med naturmaterial som natursten, polerad diabas, papper och trä. Tomhetens estetik och livets linjer är återkommande teman i hennes konceptkonst. Hennes ambition är att tala till känslan, inte förnuftet. Med sitt konstutövande vill hon skapa tid och rum för eftertanke och filosofisk betraktelse.

Våg

Karakteristiskt för konstnären är att han utgår från studier av figurer, sedan mer fritt skapande ur plastiska kvaliteter. Han arbetar med konkava och konvexa former i rörelse. Wive Larsson var målare och skultör som under sin livstid skapade flera verk, bland annat skulturen Våg som står i Brunnsparken.

Å-krök

Med åren har Jonny Martinsson blivit en erkänd skulptör som arbetar i huvudsak i sten och metall. Han har deltagit i separata utställningar och samlingsutställningar och har haft flera offentliga uppdrag. Å-krök installerades i Ronneby 1989.

Å-krök visar stadens historia, den gamla och den nya som alltid har omslutits av Ronnebyån. Den gamla stadsplanen som fanns före branden 1864 är gjord i form av en sköld och sitter framför den nya stadsplanen som syns som ett rutmönster. Å-krök visar kända byggnader och torn, som konstnären tycker är karakteristiska för Ronneby.

På baksidan av skulpturen finner man symboler för Ronnebys första stadsvapen samt avgjutning av yxhuggen i den gamla kyrkporten.

Trollen

Sören Niklasson är världsmästare i motorsågskulptur.

Uppe vid Trollsjön i Brunnsskogen står trollmor med en av sina trollungar och blickar ut över sjön. Kanske spejar de efter trollfar som väntas hem snart, eller också vilar de ut efter en hård dags trollslit i skogen - vem vet? Skulptur gjord med motorsåg ur en trädstam.