bild på doftträdgården i ronneby brunnspark

Doftträdgården

I en glänta i Brunnsskogen uppenbarar sig en trädgård med dofter och synintryck som inte lämnar någon oberörd. Här finns ljuvligt doftande blommor som varierar i blomningstid under hela växtperioden.

Totalt är 600 växter från 50 olika arter planterade här. Blomningstiden varierar. Alla är noga utvalda med tanke på doft- och synintryck under hela växtsäsongen.

Doftträdgården anlades 1987 i samband med restaureringen av Brunnsparken och Ronneby stads 600-års jubileum. Trädgården ritades av Sven-Ingvar Andersson, landskapsarkitekt och professor vid konstakademien i Köpenhamn. Tanken med Doftträdgårdens placering är enligt Sven-Ingvar Andersson att:

för vandraren i Brunnsskogen skall helt plötsligt uppenbaras en glänta i skogen med en trädgård vars doft och synintryck inte lämnar någon oberörd.

Doftfesten startar i mars med att tibastens rödvioletta blommor blommar på bar kvist. Därefter är det liljekonvaljernas tur at sprida ljuvliga dofter i trädgården. Under hösommaren samsas de bländande kungsliljorna, lavendeln och myntan med att bjuda in besökarna till en magisk upplevelse för näsa och skäl. Silverraxen tar vid under hösten med att sprida sin honungslikande doft.  

Både vanliga och ovanliga växter går att beskåda i trädgården. Den vilda vänderoten och den anisdoftande spanska körveln är några exempel på de lite mer ovanliga växterna.

Doftträdgården är uppbyggd av elliptiskt formade betongpelare. Över dessa ligger grova grenar av ek som tak. På pelarna slingrar sig klätterväxterna och på marken mellan gångarna växer frodiga perenner. En grusgång lotsar oss fram inne i pergolan. Barklagda gångar vindlar sig i sin tur tvärs över doftträdgården och bildar tvärgående strukturer. På så sätt kan man fritt välja promenad och upplevelse. Slående med själva konstruktionen är att pergolan växer i höjd genom att taket faller i en långsammare takt än den sluttande marken.