Kultur i Ronneby

Både i centrum längs de gamla kullerstensgatorna och längs grusvägarna utanför Ronneby kan du njuta av historiska föremål, vackra tavlor och mycket mer. Mer om Ronnebys gallerier, museum och ateljéer hittar du nedan.

Heliga kors kyrka

År 2012 fick Heliga Kors kyrka två stjärnor i Michelins turistguide. Det är den förnämsta medeltida byggnaden i Blekinge vars äldsta delar är från 1100-talet. Kyrkan fullbordades under 1400-talet och innehåller länets största samling av renässanskonst.

Mer om heliga kors kyrkan kan du läsa på Svenska kyrkans hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mor Oliviagården

Mor Oliviagården ligger som en oas vid vattenfallet i området Bergslagen, omgiven av kulturbyggnader och smala vindlande gränder. Här bjuds det på utställningar året om.

Mer om Mor Oliviagården och utställningarna kan du läsa om här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Möllebackagården

Boningshusets äldsta del byggdes omkring 1760 och har varit bostad åt flera olika kvarnägare. Idag är byggnaden ett hembygdsmuseum och ett kulturhus öppet för allmänheten sommartid.

Risanäs skolmuseum

Skolhuset, som byggdes 1854 i gråsten inrymmer en skolsal och en lärarbostad på två rum och kök. I Risanässkolan råder numera evigt sommarlov, men i den gamla skolmiljön får man
lätt känslan av att läraren när som helst kan komma in i salen för att påbörja en ny lektion.

Möllebackagården och Risanäs skolmuseum drivs av Ronneby Musei- och Hembygdsförening osm du kan läsa med om här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kallinge Museum

Under 2016 tog föreningen Kallinges museum över Gjuteri- och emaljmuseet med ambitionen att ha ett levande museum som speglar Kallinge historia. Grundutställningen med gjutna föremål är kvar och de övriga ytorna har fyllts upp med sådant som varit specifikt för Kallinge när det gäller samhälle, företag och föreningsliv.

Mer om museet hittar på föreningens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blekingepärlor

Blekingepärlor är ett nätverk för konstnärer och småföretagare på landsbygden i Ronneby kommun. Varje år anordnas olika kulturevenemang där konstnärerna öppnar upp sina ateljéer.

På Blekingepärlors hemsida hittar du informtion om konstnärerna och årets evenemang. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.