Orter utanför centrum

Bild på två som cyklar längs en landsväg

Utanför Ronneby centrum hittar du flera härliga orter som erbjuder vacker natur, fabriksförsäljning, sevärdheter och mycket mer. 

Kallinge, strax norr om Ronneby, är den största tätorten utanför Ronneby, följd av Bräkne-Hoby som ligger cirka 15 kilometer västerut från Ronneby.

 Du kan läsa mer om vad som erbjuds runt om i Ronneby i menyn till vänster.

Backaryd

Samhälle med cirka 750 invånare som ligger längs riksväg 27, cirka 17 km norr om Ronneby. Här bor du med naturen in på knutarna men ändå nära Ronneby.

Backaryd är ett samhälle byggt kring ortens ståtliga kyrkan med en klockstapel från 1600-talet. Här finns skola, förskola, närlivs, mack och restaurang. Du når Växjö på en timme och Ronneby på knappa tjugo minuter.

Samhällsföreningen ger information om vad som händer i bygden och mycket mer.

Belganet

Samhälle med cirka 200 invånare i Ronnebys norra kommundel. I Belganet, cirka tre mil nordväst om Ronneby, är du alltid nära naturen.

Orten med flera träindustrier och vissa av dem har även fabriksförsäljning. Tredje lördagen i november är det tradition att företagen håller öppet hus med försäljning.

Strax utanför Belganet ligger Vildmarkscaféet som erbjuder hemlagat - när det gäller mat såväl som fikabröd. Vill man köpa närodlade grönsaker kan man besöka Fällgrens grönsaker.

Bräkne-Hoby

Tätort med cirka 3200 invånare mitt i Blekinge. Här har man nära till hav, skärgård, skogar, naturreservat och Bräkneåns vackra dalgång. 

Bräkne-Hoby ligger på lagom avstånd till både havet och skogen. Tåget till Malmö och Köpenhamn stannar här, här finns skola, naturbruksgymnasium och folkhögskola.

I byggden finns gott om strövstigar och vandringsleder för den som så önskar och vill man fiska går det bra i Bräkneån. Bräkneåns dalgång bjuder på det bästa av både kust- och odlingslandskap.

Trakterna erbjuder flera boendealternativ, varav de flesta ligger utanför samhället. Åker vi söderut ned mot Järnavik finns camping, vandrarhem och Bed & Breakfast. Ner mot Svalemåla och Garnanäs finns stugby och fiskecamp.

Kryddor och grönsaker hittar du på Lilla Köksgården, strax norr om Bräkne-Hoby i Röaby. Mitt i Bräkne-Hoby centrum tillverkas kola och fudge och de har även försäljning i deras fabriksbutik.

Eringsboda

Samhälle med cirka 600 invånare i Ronneby kommuns norra del vid gränsen till Småland.

Eringsboda ligger naturskönt inbäddat bland glittrande sjöar och skogens lugna sus i kommunens norra delar. Här finns stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv och ett stort fiskevårdsområde som inkluderar flera sjöar.

En av de kända platserna i Eringsboda är danspalatset Eringbsboda Brunn som under flera årtionden bjudit upp till dans med många av Sveriges mest välkända dansband.

Johannishus

Samhälle med cirka 800 invånare strax öster om Ronneby. Johannishus ligger på Johannishusåsen som är en rullstensås. På denna ås, som är ett naturreservat, finns flertalet hotade växtarter och även fornlämningar.

Vid Västra Vång har man hittat Blekinges största skattfynd. I samband med plöjning 1865 hittade man ett kopparkärl fyllt med sex kilo guld- och silverföremål. Skatten grävdes troligen ned i början av 1100-talet men är till stor del av vikingatida ursprung.

Johannishus gods

Godset är byggt i fransk renässansstil och ligger i en lummig park. Godset grundades 1670 och 1684 kom det i familjen Wachmeisters ägo. Tillsammans med Tromtö, Vambåsa och Edestad bildar Johannishus gods Blekinges största jordegendom och en av de större i landet. Arrangemang ordnas ibland i godset magnifika lada. Slottet är ej öppet för allmänheten, utan i privat ägo.

Hjortsberga kyrka och gravfält

Hjortsberga kyrkan anses vara Blekinges äldsta och den ligger i anslutning till det stora gravfältet på åsen. Hjortsberga kyrka är en stenbyggnad i romansk stil och dragen tyder på att den är äldre än från 1200-talet. Den är rikt utsmyckad och måste en gång i tiden ha haft stora tillgångar.

Gravfält, bredvid kyrkan, är det bäst bevarade av länets gravfält från den yngre järnåldern. Cirka 110 fornlämningar ligger i öppen terräng på rullstensåsen. Den gamla landsvägen från kusten upp mot Småland löper utmed gravfältet och passer även direkt intill kyrkan. Området anses därför ha en mycket gammal tradition som bygdecentrum.

Flera av gravarna har undersökts och 2004 hittads en bronsmask med en utformning som verkar tyda på ett keltiskt ursprung.

Kallinge

Ort med cirka 4800 invånare, som till en början bestod av två byar, Häggatorp på västra sidan av Ronnebyån och Kalleberga på den östra sidan.

Orten Kallinge bildades under 1800-talets senare hälft. Frans Henrik Kockum (1802-1875) anlade 1849 Kallinge bruk vid Ronnebyåns vattenfall i Kalleberga. Bruket drevs till en början som ett kopparvalsverk, men började efter några år även med valsning av plåt.

När bruket i Kallinge lades ned stod stora delar av det så kallade "Kockumsområdet" tomt. Idag sjuder där av liv med företag av alla de slag. Här hittar ni Ronneby Bruk som bland annat gör gjutjärnspannor.

Vill du läsa mer om Kallinges brukshistoria, se länkar i vänstermenyn.

Kallinge Museum

Ett levande museum som speglar Kallinge historia med föremålsamling med gjutjärn från Kockums Järnverk.

Mer information om Kallinge Museum hittar du här.

Ronneby Airport

I Kallinge finns Blekinges enda flygplats, Ronneby Airport, med daglig trafik till både Arlanda och Bromma samt en del övriga destinationer. Flygplatsen delas med F17, Blekinge flygflottilj. För mer information om flygplatsen och F17, se länk till höger.

Krif Hockey

Kallinge/Ronneby Ishockeyförening bildades 1974 och ligger idag i division 1F. Verksamheten är bred och platsen för träning och matcher är Kockumhallen i Kallinge.

Visste du att

  • Kallinge var den första orten i Sverige som hade el-gatubelysning. Detta tack vare Kockums.
  • Kallinge (och Ronneby) blev namnet på allas läppar hösten 2009 när hemmabandet The Playtones kammade hem segern i Dansbandskampen.

Kockums

När Frans Henrik Kockum dog, togs verksamheten över av sonen, Frans Henrik Kockum junior som då bildade Kockums Jernverk AB.

År 1888 flyttades Örmo gjuteri och verkstad till Kallinge. Maskiner, redskap, modeller men även bostäder och verkstadspersonal flyttades. Nu tillverkades förutom plåt och spik även gjutgods och jordbruksredskap. Produktionen inriktades från 1920-talet allt mer på spisar.

År 1974 köpte Anders Wall bruket men sålde det till Volvo några år senare. Gjuteriet drevs fram till 1991. Kvarvarande verksamhet drivs idag av Kockums Maskin AB.

Kockums Emaljerverk

Verket började tillverka sjukhuskärl men riktade sin tillverkning även till hemmet efter ett par år.

I början av 1890-talet ökade efterfrågan på emaljerade plåtkärl. 1894 fick Kockum junior kontakt med Albert Vollmer i Tyskland och anställde honom att leda fabriken i Ronneby. Vollmer blev den egentlige skaparen av Ronneby Emaljerverk.

Till en början producerade man kärl till sjukhus. Vit emalj med blå kant var vanligast. Senare började man även med kökskärl. På 1930-talet blev den ljusgula färgen med grön kant populär.

Kärlen exporterades famför allt till Sydamerika, Asien och Afrika. På 1960-talet ökade konkurrensen från andra länder. Rostfritt och plast blev mer och mer populärt. 1971 lades tillverkningen av emaljerade kärl ned.

Kockums Jernsverksaktiebolag

I mitten av 1950-talet var KJAB med Kallinge Jernverk och Kockums Emaljerverk den största arbetsplatsen i Ronneby kommun med cirka 2000 anställda, både män och kvinnor.

Modern ledarstil

Vid Emaljerverket styrde Albert Vollmer med, en för sin tid, modern ledarstil. Han uppmuntrade att en fackförening bildades, fri läkarvård infördes och han gav de anställda möjlighet att bygga egna hem. Varje år bjöds hela familjerna på stor fest.

Ordning och reda

De stora arbetarskarorna orsakade ibland problem. Det blev slagsmål och andra allvarligare brott. För att hålla ordning tillsattes en patrull ridande poliser, en av de första i landet. Dryckenskap bland arbetarna var också ett stort problem och  nykterhetsrörelsen hade en viktig uppgift.

En modern ort växte fram

Med industrin växte samhällsservicen med post, bank och affärsliv upp. Kallinge var den första orten i landet som hade el-gatubelysning, tack vare Kockums.

Listerby

Samhälle med cirka 880 invånare som ligger utmed E22, cirka 8 km öster om Ronneby. Här bor du med havet och vacker Blekingekust in på knutarna och ett stenkast från Ronneby centrum.

Listerby är ett samhälle med skola, dagis, närlivs, mack och restaurang. Bygdens underbara skärgård heter Listerby skärgård och är ett naturreservat med säreget kulturlandskap som omfattar öarna Arpö, Vagnö och Slädö med angränsande holmar och skär.

I Slättanäs finns badplats, grillplats och en småbåtshamn och ute på Blötö och Östranäs tar man sig lätt till till fots eller cykel.

Listerby IK

En aktiv idrottsförening som såg dagens ljus redan 1933. Klubben anordnar sommartid allsångskvällar som blivit mycket populära och kanske är deras loppmarknad, som är Blekinges största, i juli månad ännu populärare.

Öljehult

Öljehult är ett litet samhälle beläget i norra delen av Ronneby kommun, ca 3 mil nordväst om Ronneby.

Skogen och vildmarken inramar Öljehult som bjuder på ett rikt filuftsliv med närhet till skog, fiske och vandring på vildmarksleden.

Här finns också en rik kulturhistoria med bland annat bygdegården Björkehäll som är ett anrikt dansställe. Bräkne-Ån slingrar sig inte långt därifrån och vildmarkscaféet lockar besökare för hemlagade måltider och fika i rogivande miljö.