Bra att veta

Bild från centrum på en skulptur

Här följer lite information som kan vara bra att veta för både dig som bor i kommunen och för dig som är här på besök.

Parkering i Ronneby

I Ronneby centrum är det gratis att parkera, dock behöver du en P-skiva som finns att köpa i de flesta butiker och på stadsbiblioteket. Den kostar 10 kr och du kan då parkera fritt den tidsperiod som står angiven på skyltar vid infarten till parkeringen (på de flesta parkeringar är det två eller fyra timmars parkering med P-skiva).

Har du redan en P-skiva från annan ort eller kommun går även den bra att använda här i Ronneby, du behöver inte köpa en ny.

Mer information om parkering i Ronneby och karta hittar du på denna sidan Länk till annan webbplats.

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik rätt som vi ska vara rädda om. Vistas gärna i vår natur men var rädd om den och tag hänsyn till djurlivet, liksom till markägare och andra människor. Ta med dig skräp, engångsgrill och annat när du lämnar vår vackra natur. Vill du läsa mer om allemansrätten, se länk nedan.

Shopping

De flesta butiker håller öppet:

Måndag-fredag 10-18 (ibland till 19)
Lördag 10-14 (ibland till 13 eller 16)
Söndagar och helgdagar håller butikerna stängt (med undantag för julhandel etc.)

Mer om Ronneby handel hittar i länken längre ner.

Låna flytväst gratis

Ronneby Outlet, på Västra Industrigatan 1, har hand om flytvästdepån i samarbete med Räddningstjänsten. Flytvästar i alla storlekar (vuxna, barn, hund) finns att låna mot uppvisande av legitimation. Ingen förhandsbokning behövs.

Det är gratis att låna flytvästarna upp till 7 dygn, därefter kostar det 10 kr per dygn.

Offentliga anslagstavlor

Anordnar du ett evenemang eller en aktivitet och vill få ut information om det så kan du sätta upp affischer på de offentliga anslagstavlorna. Tänk på att du måste fråga om lov att sätta upp affischer när det gäller övriga anslagstavlor i lokaler och butiker.

Kommunens offentliga anslagstavlor

På torget finns fyra utomhus anslagstavlor med tak. Här finns tre tavlor som går bra att använda. Den fjärde är inglasad och där behövs lov av Ronneby turistinformation.

I Brunnsparken finns en anslagstavla vid ingången till Brunnsbadet, mittemot minigolfbanorna.

Sjukvård

1177 Vårdguiden

Besök 1177.se eller ring 1177 för att få goda råd för egen vård.

På webbplatsen 1177.se finns information om vad du kan göra själv för att må bättre och snabbare bli frisk. Där kan du också hitta alla kontaktuppgifter till vården. När du ringer 1177 får du råd av en sjuksköterska om vad du kan göra själv och vart du ska vända dig om du behöver vård. Numret fungerar i hela landet – dygnet runt, alla årets dagar.

Vårdcentralen

Vänd dig till vårdcentralen i första hand! Där får du hjälp när du har skadat dig eller inte mår bra. Personalen på vårdcentralen har erfarenhet och kunskap om de flesta skador och sjukdomar. Om det behövs får du komma till sjukhuset. När vårdcentralen är stängd kan du söka vård på länets två kvälls- och helgöppna jourcentraler genom att ringa 1177 Vårdguiden på telefon.

Tips! På 1177.se finns kontaktuppgifter till din vårdcentral.

Digitala vårdcentralen - Blekinge

Den digitala vårdcentralen i Region Blekinge Länk till annan webbplats.erbjuder videosamtal med distriktssköterska eller läkare direkt i mobiltelefon eller surfplatta. Du kan bland annat få hjälp med rådgivning, bedömning och akut receptförnyelse. Den digitala vårdcentralen bemannas av legitimerad personal från Region Blekinges vårdcentraler.Tjänsten fungerar oavsett vilken av våra vårdcentraler du är listad på.

Akutmottagningen

Vänd dig till akutmottagningen om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka.

På akutmottagningen får du hjälp om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka. Patienter med störst behov av vård tas alltid om hand först. I Blekinge finns det en akutmottagning på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Den är öppen dygnet runt.

Tips! Nödnumret 112 finns om du själv eller någon i din närhet omedelbart behöver akutsjukvård.

Tandvård

Folktandvården består av både allmäntandvårdsmottagningar och specialisttandvårdsmottagningar. Du som behöver tandvård ska i första hand kontakta den allmäntandvårdsmottagning som du är listad hos. Vid behov blir du remitterad till specialisttandvård.

När du har akut tandvärk

Om du får akut tandvärk och inte tillhör någon allmäntandvårdsmottagning, eller om du får akut tandvärk under helgen, kan du ringa Region Blekinges växel 0455-73 10 00 (Karlskrona) eller 0454-73 10 00 (Karlshamn) för att få information om vilken tandvårdsmottagning som har jour.

Olycka med tandskada

Om du har råkat ut för en olycka med tandskada som följd, när alla tandvårdsmottagningar är stängda, ska du kontakta akuten för att få hjälp. Ring Region Blekinges växel 0455-73 10 00 (Karlskrona) eller 0454-73 10 00 (Karlshamn).

Mer information på hemsidan 1177 Länk till annan webbplats.