Bra att veta

Bild från centrum på en skulptur

Här följer lite information som kan vara bra att veta för både dig som bor i kommunen och för dig som är här på besök.

Parkering i Ronneby

I Ronneby centrum är det gratis att parkera, dock behöver du en P-skiva som finns att köpa i de flesta butiker och på stadsbiblioteket. Den kostar 10 kr och du kan då parkera fritt den tidsperiod som står angiven på skyltar vid infarten till parkeringen (på de flesta parkeringar är det två eller fyra timmars parkering med P-skiva).

Har du redan en P-skiva från annan ort eller kommun går även den bra att använda här i Ronneby, du behöver inte köpa en ny.

Ladda hem karta över parkeringar i Ronneby centrum (pdf)PDF

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik rätt som vi ska vara rädda om. Vistas gärna i vår natur men var rädd om den och tag hänsyn till djurlivet, liksom till markägare och andra människor. Ta med dig skräp, engångsgrill och annat när du lämnar vår vackra natur. Vill du läsa mer om allemansrätten, se länk nedan.

Shopping

De flesta butiker håller öppet:

Måndag-fredag 10-18 (ibland till 19)
Lördag 10-14 (ibland till 13 eller 16)
Söndagar och helgdagar håller butikerna stängt (med undantag för julhandel etc.)

Mer om Ronneby handel hittar i länken längre ner.

Låna flytväst gratis

Preem vid infarten till Ronneby (Karlshamnsvägen 12) har hand om flytvästdepån i samarbete med Räddningstjänsten. Flytvästar i alla storlekar (vuxna, barn, hund) finns att låna mot uppvisande av legitimation. Ingen förhandsbokning behövs.

Det är gratis att låna flytvästarna upp till 7 dygn, därefter kostar det 10 kr per dygn.

Offentliga anslagstavlor

Anordnar du ett evenemang eller en aktivitet och vill få ut information om det så kan du sätta upp affischer på de offentliga anslagstavlorna. Tänk på att du måste fråga om lov att sätta upp affischer när det gäller övriga anslagstavlor i lokaler och butiker.

Kommunens offentliga anslagstavlor

På torget finns fyra utomhus anslagstavlor med tak. Här finns tre tavlor som går bra att använda. Den fjärde är inglasad och där behövs lov av Ronneby turistinformation.

I Brunnsparken finns en anslagstavla vid ingången till Brunnsbadet, mittemot minigolfbanorna.